Openbaar vervoer

Gepubliceerd op 8 november 2022

Overijssel werkt aan goede bereikbaarheid en betaalbaar, comfortabel en duurzaam reizen per trein en (buurt)bus. Treinen, streek- en stadsbussen en buurtbussen rijden in opdracht van de provincie. Daarnaast werken we aan ideeën voor nieuwe vormen van openbaar vervoer van en naar dorpen en buurtschappen.

Treinen

In opdracht van de provincie rijden er treinen van verschillende vervoerders. op de volgende trajecten:

Alle regionale treinen van Keolis Nederland en Arriva zijn blauw van kleur en vallen onder Blauwnet. Overstappen tussen blauwnettreinen kan zonder tussentijds in- en uitchecken.

Met de OV-chipkaart naar station Gronau in Duitsland

Sinds augustus 2021 kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau. Hiervoor is op station Gronau een Blauwnet in- en uitcheckpaal geplaatst. Kortingsabonnementen op een OV-chipkaart zijn geldig tot station Gronau, net als het Nederlandse studentenreisproduct. Meer informatie over reizen met Blauwnet is te vinden op www.blauwnet.nl.

De spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen zijn in 2016 en 2017 geëlektrificeerd. Door dieseltreinen elektrisch te laten rijden, worden deze treinen niet alleen sneller, maar ook stiller en schoner. Dit draagt bij aan een beter reisproduct en 'vergroening' van het spoor. De provincie onderzoekt op welke manier de overgebleven 72 kilometer aan regionale dieseltrajecten duurzamer kan.

Bussen

In opdracht van de provincie rijden er bussen. Overijssel is opgedeeld in drie gebieden, elk met een andere vervoerder:

Buurtbussen

Vrijwillige buurtbusverenigingen maken buurtbussen mogelijk. Zo blijven ook de kleine kernen bereikbaar. Een nieuwe buurtbus oprichten? Maak dan een afspraak of stel je vragen per mail aan postbus@overijssel.nl.

Werkzaamheden bij bushaltes

Van maart 2022 tot en met december 2022 worden de digitale informatieborden bij bushaltes in Overijssel, Flevoland en Gelderland vervangen. De informatieborden zijn namelijk verouderd. De werkzaamheden bij de bushaltes vinden plaats buiten de spits.

Kleinschalig vervoer in de buurt

Op plaatsen waar de vraag naar vervoer te klein is voor een trein of (buurt)bus ontstaan vaak nieuwe vormen van personenvervoer. Dat noemen we ook wel nieuwe mobiliteit. Op www.ikwilvervoer.nl vindt u een overzicht van dit soort initiatieven. Heeft u zelf een goed idee of initiatief? Er bestaat een subsidie 'nieuwe mobiliteit' die u wellicht kan helpen.

Abonnementen, acties en OV-ambassadeurs

Op www.ervaarhetov.nl kunt u nagaan welk abonnement het beste bij u past. Ook staan er regelmatig leuke acties op in Overijssel, Gelderland en Flevoland en informatie over OV-ambassadeurs.

Consumentenorganisaties

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer, ROCOV Overijssel is een vereniging van belangenorganisaties. De belangenorganisaties komen op voor de belangen van reizigers in het Overijsselse openbaar vervoer. Op basis van de Wet personenvervoer 2000 is het de taak van het ROCOV om een gezamenlijk (on)gevraagd advies te geven aan de provincie en de vervoerders.