Openbaar vervoer

Gepubliceerd op 5 februari 2021

Overijssel werkt aan goede bereikbaarheid en betaalbaar, comfortabel en duurzaam reizen per trein en (buurt)bus. Treinen, streek- en stadsbussen en buurtbussen rijden in opdracht van de provincie. Daarnaast werken we aan ideeën voor nieuwe vormen van openbaar vervoer van en naar dorpen en buurtschappen.

Treinen

In opdracht van de provincie rijden er treinen van verschillende vervoerders. op de volgende trajecten:

Alle regionale treinen van Keolis Nederland en Arriva zijn blauw van kleur en vallen onder Blauwnet. Overstappen tussen blauwnettreinen kan zonder tussentijds in- en uitchecken. Meer informatie vind je op www.blauwnet.nl.

De spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen zijn in 2016 en 2017 geëlektrificeerd. Door dieseltreinen elektrisch te laten rijden, worden deze treinen niet alleen sneller, maar ook stiller en schoner. Dit draagt bij aan een beter reisproduct en 'vergroening' van het spoor.

De provincie is aan het onderzoeken op welke manier zij ook de overgebleven circa 72 kilometer aan regionale dieseltrajecten duurzamer kan maken.

Bussen

In opdracht van de provincie rijden er bussen. Overijssel is opgedeeld in drie gebieden, elk met een andere vervoerder:

Buurtbussen

Vrijwillige buurtbusverenigingen maken buurtbussen mogelijk. Zo blijven ook de kleine kernen bereikbaar. Een nieuwe buurtbus oprichten? Maak dan een afspraak of stel uw vragen per mail aan postbus@overijssel.nl. Voor de inzet van vrijwilligers is subsidie aan te vragen.

Kleinschalig vervoer in de buurt

Op plaatsen waar de vraag naar vervoer te klein is voor een trein of (buurt)bus ontstaan vaak nieuwe vormen van personenvervoer. Dat noemen we ook wel nieuwe mobiliteit. Op www.ikwilvervoer.nl vind je een overzicht van dit soort initiatieven. Heb je zelf een goed idee of initiatief? Er bestaat een subsidie 'nieuwe mobiliteit' die je wellicht kan helpen.

Abonnementen, acties en OV-ambassadeurs

Op www.ervaarhetov.nl/ kun je nagaan welk abonnement het beste bij je past. Ook staan er regelmatig leuke acties op in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Verder vind je alle informatie over OV-ambassadeurs op deze website.

Consumentenorganisaties

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer, ROCOV West Overijssel en ROCOV Twente, zijn verenigingen van consumentenorganisaties. Zij behartigen de belangen van de OV-reizigers in Overijssel en adviseren de provincie en de vervoerders.