Vrijetijdseconomie

Gepubliceerd op 17 oktober 2022

Een onweerstaanbaar Overijssel voor gasten, bezoekers en toeristen. Dat is waar de provincie aan bijdraagt. Steeds meer toeristen bezoeken Overijssel. De vrijetijdssector is inmiddels een volwaardige economie, goed voor 47.000 banen. De toeristische sector heeft ook een maatschappelijke meerwaarde. Ze verbindt namelijk natuur en landschap, erfgoed, kunst, cultuur, sport en landbouw met elkaar en ook steden en dorpen met natuurgebieden en landelijk gebied.

Voor een toekomstbestendig Overijssel is het van belang om richting te geven aan de groeiende belangstelling voor Overijssel als vakantiebestemming. Dat doen we samen met ondernemers, onderwijs en overheden.

Contact

E-mail: postbus@overijssel.nl 
Telefoon: 038 499 75 00

Handige links

Gastvrij Overijssel

Gastvrij Overijssel is het netwerk waarin toeristische marktpartijen in Overijssel met elkaar samenwerken. Gastvrij Overijssel wil het toeristisch aanbod verbeteren door samen te werken in de vrijetijdssector. Zo wil ze ervoor zorgen dat meer toeristen naar Overijssel komen en daar meer geld besteden. Gastvrij Overijssel werkt hierbij nauw samen met de verschillende gemeenten en provincie Overijssel. Elke 4 jaar maakt ze een nieuw uitvoeringsplan. Participerende partijen voeren het plan uit.

Evenementen

Overijssel bruist van de evenementen; van het Bevrijdingsfestival in Zwolle tot de Eerste Marathon op Natuurijs in Haaksbergen. Evenementen zetten Overijssel op de kaart. Daarom ondersteunt de provincie grote en kleinere cultuur- en sportevenementen.

Visit Oost

Alle informatie over toeristische mogelijkheden in Overijssel vind je bij Visit Oost. Informatie over de verschillende toeristische trekpleisters vind je bij:

Feiten en cijfers

Er zijn veel cijfers beschikbaar over de vrijetijdssector in Overijssel. Om de effecten van alle inspanningen te meten is er de Regiomonitor. Deze geeft per regio inzicht in verschillende kengetallen. Provincie Overijssel zet zich in om meer data over de vrijetijdssector inzichtelijk te maken en te ontsluiten. Dit doet de provincie in samenwerking met MarketingOost.

Kijk voor feiten en cijfers op www.kennisplatformoost.nl

Vitale Vakantieparken

Om het aanbod van de vrijetijdssector op peil te houden, faciliteert provincie Overijssel het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel. Dit Expertisecentrum ondersteunt gemeenten in hun aanpak van vitale vakantieparken. Het expertisecentrum biedt kennis en informatie, procesbegeleiding en stelt handreikingen en instrumenten ter beschikking. Het gaat om Overijsselse vakantieparken die voor een revitaliseringsopgave staan, die transformeren naar een andere functie of waar signalen zijn van veiligheids- of leefbaarheidsproblemen.

Meer informatie over de werkwijze en kennisbank is te vinden op de website van het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken.