
Water en Klimaat
Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Hoe kunnen we onze leefomgeving aantrekkelijk en gezond houden? En dat combineren met welzijn, welvaart, economie en biodiversiteit? Dat vraagt om heldere keuzes. Keuzes die ook wat betekenen voor ons drinkwater en ons bodem- en watersysteem.
Nederland is een dichtbevolkt land. De beschikbare ruimte is schaars en de vraag naar ruimte neemt toe. Bijvoorbeeld voor het bouwen van woningen, of de ontwikkeling van natuur. Bovendien zijn het najaar en de winter natter en het voorjaar en de zomer droger. We hebben vaker last van hoosbuien en hittegolven. Ook stijgt de zeespiegel. Dat vraagt om maatregelen tegen wateroverlast of een tekort aan water en drinkwater. Daarnaast staat de kwaliteit van ons water zowel boven als onder de grond onder druk. Binnen de provincie werken we op verschillende manieren aan deze opgaven.

Klimaatadaptatie
De afgelopen zomers waren droog. Gevolg: lage grondwaterstand die maar langzaam herstelt.
KlimaatadaptatieDrinkwater
De provincie is verantwoordelijk voor voldoende schone bronnen voor drinkwatervoorziening.
DrinkwaterWater en Bodem
Overijssel doet mee of geeft opdracht aan meerdere waterprojecten.
Water en bodemZwemwater
Zwemmen kan in Overijssel op ruim 50 aangewezen locaties of in meer dan 200 zwembaden.
Zwemmen in OverijsselWat kan ik als inwoner doen?
Een beter klimaat begint bij uzelf zeggen ze wel eens. Ook in uw eigen omgeving kunt u wat doen tegen hitte, droogte en wateroverlast. Kijk voor leuke, makkelijke tips eens op deze websites: