Bedieningstijden sluizen Reevediep

Gepubliceerd op 1 oktober 2021

Het Reevediep is in beheer van Provincie Overijssel. Deze vaarweg ligt tussen het Drontermeer en de Gelderse IJssel en is 7.5 kilometer lang. De verbinding werd aangelegd als hoogwaterafvoer. In 2019 mag er ook recreatievaart op. Het is een mooi stuk natuurgebied om doorheen te varen. Het gebied rondom het Reevediep wordt beheerd door onder andere Staatsbosbeheer.

Vaarsnelheid

Op het Reevediep geldt een vaarsnelheid van 6 km per uur. Verschillende overheidsinstanties controleren dagelijks op het Reevediep. Let altijd goed op je eigen golfslag. Vaar je de toegestane snelheid maar is toch je boeg- of hekgolf te hoog? Minder dan je vaarsnelheid.

Sluizen in het Reevediep

In het Reevediep ligt één sluis; namelijk de Scheeresluis.

Bedieningstijden Scheeresluis

Bediening tijdens het vaarseizoen (1 april tot 1 november)

 • Maandag t/m zaterdag: 08.00-12.30 uur / 13.00-19.00 uur
 • Zon- en feestdagen: 09.00-12.30 uur / 13.00-19.00 uur

Buiten het vaarseizoen wordt de Scheeresluis niet bediend, je kunt dan varen via het Ketelmeer.

Bruggen

Er liggen 4 bruggen over het Reevediep:

 • Kamperstraatweg: dit is de brug bij de sluis en heeft een doorvaarthoogte van NAP +5.00 meter.
 • Hanzespoorlijn: dit is de spoorbrug en heeft een doorvaarthoogte van NAP +3.82 meter.
 • N50: dit is de brug waar de N50 over loopt en heeft een doorvaarthoogte van NAP +4.10 meter.
 • Brug Nieuwendijk: dit is de brug aan de kant van het Drontermeer en deze heeft een doorvaarthoogte van NAP +4.25 meter.

Waterstand en doorvaarthoogte

De waterstand op het Reevediep kan erg verschillen. Zorg dat je de hoogte van je vaartuig precies weet en controleer altijd de doorvaarthoogte met de hoogteschalen bij de brugpijlers. De hoogteschalen zijn verdeeld in zwarte en gele blokken van 1 meter. Elk zwart of geel blok is weer onder verdeeld in 2 (geel/zwarte) vlakken van 0.5 meter en 10 (geel/zwarte) vlakken in decimeters. Staat de waterlijn bijvoorbeeld halverwege het gele bord met een cijfer 4, dan past er 3.5 meter onder de brug door. Heb je geen vaarbewijs en weet je niet hoe je de hoogteschaal af moet lezen, zoek dan op internet onder ‘G5.1 hoogteschaal’ voor meer voorbeelden en informatie.

Belangrijk

 • Het Reevediep is een recreatie-vaarweg, beroepsvaart is hier niet toegestaan.
 • Op het Reevediep is het niet toegestaan om te wind- en kitesurfen.
 • Op het Reevediep mag niet gevaren worden met schepen groter dan 20 meter lang en 5 meter breed.
 • Het is niet toegestaan om het Reevediep te bevaren met waterscooters/jetski’s.
 • Op het Reevediep geldt een afmeer- en anker verbod, behalve op de 2x24uurs ligplaats tussen de Scheeresluis en de Gelderse IJssel. Hier mag je 2x24 uur liggen. Daarna moet je de ligplaats tenminste voor 36 uur verlaten met je schip.
 • Als je het Reevediep afvaart richting Drontermeer dan kom je op het Drontermeer een nieuwe sluis tegen, dit is de Reevesluis. De Reevesluis is in beheer van Rijkswaterstaat. Kijk op www.vaarweginformatie.nl voor de contactgegevens en overige informatie van de sluis.

Contact Reevediep

Telefoon: 038 499 71 00 (tijdens bedientijden)
E-mail: sluisbeukers@overijssel.nl
De Scheeresluis is niet bereikbaar via marifoon.

Aanvangstijd sluis

Om te schutten moet je 15 minuten vóór sluitingstijd bij de sluis aanwezig zijn, anders kun je niet deelnemen aan het schutproces. De door provincie Overijssel bediende bruggen worden niet bediend vanaf windkracht 7 Beaufort.

Kijk ook bij