Receptenchallenge met voedselresten voor leerlingen van het VMBO en MBO in Overijssel

Gepubliceerd op 24 augustus 2021

Ben jij docent op het VMBO of MBO en wil je de leerlingen na de zomervakantie direct laten starten met een mooie uitdaging?

Doe dan mee met de Left Over Receptenchallenge!

Het programma Jong Leren Eten en provincie Overijssel organiseren deze wedstrijd tijdens de Verspillingsvrije week (7-13 september). Jongeren van het VMBO en MBO worden uitgedaagd een origineel recept te bedenken met restjes. De bedenker van het beste Left Over Recept wint een waardebon van € 50,- en wordt met de hele klas in het zonnetje gezet. Daarnaast zijn er voor de nummers 2 en 3 ook mooie prijzen te winnen.

Voor welke schoolvakken?

De challenge is een mooi opstapje om het thema Duurzaamheid in de klas te introduceren. Op de website van Samen tegen voedselverspilling staat gratis lesmateriaal dat hierbij gebruikt kan worden. De challenge kan worden aangeboden als praktische opdracht bij de vakken Biologie, Mens & Natuur, Verzorging, Zorg en Welzijn, Vitaal Burgerschap of bij de uitvoering van de Gezonde Schoolkantine.

Hoe werkt de challenge?

  1. Leerlingen bedenken individueel een origineel en lekker recept gemaakt van de restjes.
  2. De leerling schrijft een korte toelichting bij het bedachte recept, waarom juist dit recept zo geschikt is om voedselresten uit de vuilnisbak te redden (maximaal 100 woorden).
  3. Het recept kan worden doorgemaild naar: circulaire.economie@overijssel.nl. De leerlingen vermelden in de mail de volgende 4 dingen: het recept (ingrediënten en hoe je het moet klaarmaken), toelichting van maximaal 100 woorden, de naam van hun school en klas. De deadline is 12 september 23u59.
  4. In de week van 26 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Waar let de jury op?

  • Het recept bevat één of meer producten die vaak worden verspild (dat zijn: brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen).
  • Of alle onderdelen van de producten zijn gebruikt (bijvoorbeeld: niet alleen de roosjes, maar ook de stronk van de broccoli).
  • Het recept is te maken door iedereen, smaakt lekker en is origineel.
  • Of er seizoens- en/of streekproducten als eventuele aanvulling zijn gebruikt.