Duurzame microdeeltjes beter voor mens en milieu

Gepubliceerd op 13 mei 2022

Microdeeltjes van kleine stukjes plastic zitten tegenwoordig in heel veel producten, waaronder cosmetica, voedingsmiddelen, textiel, en medicijnen om producten bijvoorbeeld mooier en beter smeerbaar te maken. Na gebruik komen deze plastics in de natuur en in de mens terecht.

In air microfluidics proeffabriek

Het bedrijf IamFluidics (Enschede)  heeft eerder samen met Universiteit Twente (Enschede) een revolutionaire en energiezuinige technologie ontwikkeld voor de efficiënte productie van hoogwaardige en duurzame microcapsules, genaamd ‘in-air microfluidics’. Met een bijdrage uit REACT EU, het Covid herstelfonds van de Europese Unie werken zij nu samen met industrieel apparaat bouwer LT Technology (Coevorden) om de eerste milieuvriendelijke “in-air-microfluidics proeffabriek” ter wereld te realiseren. Daarmee maken ze biologisch afbreekbare en dier-vrije capsules met daarin verschillende plantaardige oliën.

Duurzame capsules

De capsules vormen de basis voor een viertal duurzame en innovatieve producten in de cosmetica en voedsel industrie, bijvoorbeeld om natuurlijke vitamines en gemodificeerde voedingsstoffen langer houdbaar te maken, of om gewichtsverlies te bevorderen door hongergevoel te controleren. Kortom, met dit door de EU gesubsidieerde wordt slimme uitrol en commerciële inzet  van de ‘in-air microfluidics’ technologie en daaruit volgende producten mogelijk.

Groen en digitaal herstel

De Europese Unie het EU stelde via het Europese subsidieprogramma OP Oost geld beschikbaar voor het herstel van de economie van de gevolgen van COVID. We streven hierbij naar een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie. De nadruk ligt op investeringen in de slimme uitrol van innovatieve technieken en processen op het gebied van digitaliseren en groen en duurzaamheid. Zodat een snelle en succesvolle marktintroductie plaatsvindt. Ook is er geld toegekend aan investeringen in onderzoeksfaciliteiten en activiteiten zoals laboratoria en specialistische productieruimtes. Daar kunnen MKB-bedrijven nieuwe ideeën en producten makkelijk testen en doorontwikkelen.