Fietspad bij Denekamp duurzaam aangelegd met Ecofalt

Gepubliceerd op 29 april 2020

Vanaf vrijdag 24 april is het hele fietspad langs de N342 tussen Denekamp en Nordhorn weer geopend. Het fietspad is de afgelopen weken vernieuwd. In plaats van regulier asfalt is hierbij een nieuwe generatie Ecofalt toegepast. Dit is een innovatief en duurzaam alternatief op asfalt.  Hiermee is weer een stap gezet in de verdere verduurzaming van het regionale (fiets)wegennetwerk.

In opdracht van de provincie Overijssel produceert Abbink Boekelo Wegenbouw het Ecofalt voor de aanleg van dit fietspad. Twee “R” Recycling Groep is verantwoordelijk voor puinrecycling en levert de fundatiemix als fundering van het wegdek. Ecofalt is een alternatief voor regulier asfalt waarin een groot gedeelte van de bitumen zijn vervangen door biobased producten. Hierdoor zijn er veel minder fossiele grondstoffen nodig. Het mengsel wordt op omgevingstemperatuur geproduceerd. Doordat het niet verwarmd hoeft te worden is er geen aardgas nodig, in tegenstelling tot bij regulier asfalt. Dit is ook zeer gunstig voor de CO2-Footprint van Ecofalt.

Oude fietspad hergebruik

De basis voor het nieuwe fietspad is het asfalt uit het oude fietspad. Dit asfalt is opgebroken en opgewaardeerd tot hoogwaardige grondstof. Hiermee is de nieuwe laag Ecofalt dus volledig circulair en is er bij productie 100% besparing op gasverbruik en CO2 uitstoot. Alleen al op dit project is het jaarverbruik aan gas van vier huishoudens bespaard door het toepassen van Ecofalt in plaats van regulier asfalt. Daardoor is de reductie op CO2 is bij dit project ca 13.000 kg.


Samen werken aan duurzaamheid

Als provincie werken we samen met ondernemers aan een slimme en schone economie. Eén van de speerpunten is om in 2050 volledig te draaien op grondstoffen en producten die worden hergebruikt. Dat kan alleen als bedrijven zich blijven vernieuwen. Daarom stimuleert de provincie Overijssel bedrijven om te investeren in innovatie en duurzaamheid. Het gebruik van Ecofalt als nieuwe techniek bij de aanpak van één van de provinciale fietspaden is daar een mooi voorbeeld van. Op die manier bouwen we samen aan een krachtige Overijsselse economie en een aantrekkelijke leefomgeving.