Provincie Overijssel als eerste klant: PlasticRoad

Gepubliceerd op 23 oktober 2020

Een weg gemaakt van gerecycled plastic. Dat is de PlasticRoad. Overijssel heeft de wereldprimeur; de eerste PlasticRoad-fietspaden ter wereld liggen in Zwolle en Giethoorn.

Gedeputeerde Bert Boerman, wethouder William Dogger en de uitvinders van de PlasticRoad fietsen er als eerste over heen.

Het idee voor de PlasticRoad werd in 2015 gepresenteerd door wegenbouwer KWS. Wavin en Total haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product.

Provincie Overijssel en gemeente Zwolle zijn gezamenlijk opdrachtgever voor de eerste twee pilots. Door de eerste klant te zijn van de PlasticRoad kan het nieuwe product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid.

Testen met sensoren

De PlasticRoad wordt de komende 5 jaar getest in Zwolle en Giethoorn. Beide fietspaden zijn 30 meter lang en bevatten evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot-fietspaden zijn bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.