Studentenchallenge MijnBesteBordje: eten uit je eigen buurt

Gepubliceerd op 19 januari 2022

De inzendingen zijn binnen!

Negen groepen met meer dan 50 studenten uit Zwolle en Enschede deden mee aan de challenge #MijnBesteBordje. De opdracht: maak een maaltijd van alleen producten van boeren uit de buurt. Welke maaltijd van producten uit de buurt wordt door de vakjury gekozen tot Mijnbestebordje? In februari maakt de vakjury de winnaar bekend. De groepen maken kans op de hoofdprijs van maximaal €1.000,-.

Bekijk nu alvast de creatieve, verrassende en bijzondere filmpjes van negen BesteBordjes: Mijn Beste Bordje - de Agro Food Studenten Challenge - YouTube

Inspiratie en contact

Heb je vragen over de challenge, mail dan naar agrofood@overijssel.nl of bel met Hetty Flierman, telefoon: 038 499 81 46.

Op www.halloboer.org vind je een overzicht van verkooppunten van streekproducten.

Eten uit de buurt

Met de challenge #Mijnbestebordje werden groepen studenten in Overijssel in november en december uitgedaagd om een maaltijd te bereiden met alleen producten van boeren uit de buurt. Wat is jullie Beste Bordje uit de buurt? Welke keuzes maken jullie daarbij en waarom? En welk hoofdgerecht wordt het? Eind december 2021 moesten de groepen hun inzending in dienen en ook delen via social media. In de inzending moet het hele proces van het kopen van de producten tot en met het eten te zien zijn.

Kijk hoe studenten uit Zwolle aan de slag gaan met streekproducten:

Duurzaam eten

Voedsel is onze eerste levensbehoefte. Maar eten is ook gewoon lekker èn het verbindt. Zoals door het samen eten met je medestudenten. Met de keuze voor jouw eten heb je een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld het eten van lokaal geproduceerd voedsel vaak duurzamer. Bijvoorbeeld door de kortere transportlijnen. Daarnaast houdt de boer die voor de lokale markt produceert meer geld over om te investeren in duurzame manieren van landbouw en ontstaat zo een mooier landschap met meer biodiversiteit.

Voorwaarden

 • Jullie bereiden een volwaardige hoofdmaaltijd met zoveel mogelijk producten die door Overijsselse boeren uit de regio zijn geproduceerd.
 • Je kunt meedoen met een groep van minimaal 3 tot maximaal 10 personen.
 • Je schrijft je in vóór 29 november 2021. Je vermeldt daarbij je groepsnaam, bankrekeningnummer en deelnemerslijst.
 • Na ontvangst van de bevestiging van deelname heb je tot 20 december 2021 de tijd om je challenge uit te voeren en in te dienen.
 • Na indiening ontvang je het ‘boodschappengeld’ op basis van het aantal personen op het aangegeven rekeningnummer.
 • De indiening bestaat uit een digitaal ‘verslag’ dat je deelt op sociale media. Je bent vrij in de keuze van de vorm. De inhoud moet in ieder geval de volgende informatie bevatten:
  • Je brengt het hele proces van kopen tot koken en eten in beeld.
  • Je moet aangeven hoeveel kilometer je maaltijd (dus de afzonderlijke producten bij elkaar opgeteld) heeft afgelegd.
  • Jullie groep motiveert waarom dit #MijnBesteBordje uit de buurt is.
 • Door deelname geven jullie toestemming dat wij jullie inzending mogen gebruiken voor publiciteit en verspreiding op onze eigen social mediakanalen in het kader van deze challenge.
 • De winnende groep ontvangt €100,- per persoon op basis van het aantal deelnemende personen. Maximaal kunnen jullie als groep dus €1.000,- winnen (op basis van maximaal 10 deelnemers).