Agro Food
De keten van eten
De voedselketen is belangrijk voor de Overijsselse economie en de leefbaarheid in het landelijk gebied. Daarvoor heeft Overijssel sterke en gezonde bedrijven nodig. Denk aan (melk)veehouderijen en akkerbouwers. Zij dragen bij aan de kwaliteit van ons landschap, een sterke, veelzijdige natuur en onze gezondheid.
Naar kringlooplandbouw
Challenges #Mijnbestebordje
De provincie Overijssel wil met de challenges #mijnbestebordje inwoners van de provincie stil laten staan bij de keuzes die ze maken voor voedsel. Want daarmee hebben we een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd.
De hele voedselketen werkt mee
Het Agro&Food-programma stimuleert ook andere partners in de keten om een aandeel te leveren. Bijvoorbeeld verwerkende bedrijven die lokaal en duurzaam geproduceerde grondstoffen gaan gebruiken. Of winkels en supermarkten die meer lokaal geproduceerd voedsel gaan aanbieden. Denk ook aan initiatieven waarbij agrariërs een inkomen verdienen uit natuurbeheer of duurzame energie. Hiermee werken we aan een beter evenwicht tussen economie en ecologie en aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector en het landelijk gebied.
Duurzame voedselketen
Daarnaast ondersteunt het Agro&Food programma initiatieven die zich breder richten op verduurzaming van de voedselketen. Door beter in te spelen op een veranderende consumentenvraag, bijvoorbeeld naar plantaardige eiwitten. Of door ontwikkeling van technologie die bijdraagt aan het sluiten van kringlopen. Ook onderwijs en voorlichting over voedsel zijn belangrijk bij de ontwikkeling van een duurzame voedselketen. Hiervoor gaan we verder met de Overijsselse invulling van het landelijke programma Jonglereneten.
Kringlooplandbouw
Meer weten over kringlooplandbouw en duurzaam ondernemen? Kijk op:
Luchtwassers
Omgevingsdiensten Twente en IJsselland en provincie Overijssel zetten zich gezamenlijk in voor de verbetering van de werking van luchtwassers in Overijssel.
Zo beoordelen wij jouw aanvraag voor budget

Provincie Overijssel wil voorop lopen in het in praktijk brengen van kringlooplandbouw en nieuwe vormen van voedselproductie en afzet. Initiatieven die je indient voor het Agro&Food-programma beoordelen wij op de volgende punten:
- Dragen ze bij aan het sluiten van kringlopen, het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen en het verminderen van verspilling van biomassa in het gehele voedselsysteem?
- Versterken ze de sociaal-economische positie van de agrarische ondernemer in de keten?
- Leveren ze een bijdrage aan de klimaatopgave voor landbouw en landgebruik?
- Bevorderen ze de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van het platteland en dragen ze bij aan een bloeiende regionale economie?
- Leveren ze winst op voor ecosystemen (water, bodem, lucht), een sterke, veelzijdige natuur en de natuurwaarde van het boerenlandschap?
- Is het dierenwelzijn meegewogen?
- Leveren ze een bijdrage aan de erkenning van waarde van voedsel en het versterken van de relatie tussen boer en burger?
- Versterken ze de positie van Nederland als ontwikkelaar en exporteur van integrale oplossingen voor duurzame voedselsystemen die goed zijn voor milieu, natuur en het klimaat?
- Dragen ze wat betreft visserij bij aan een duurzaam beheer zonder schade aan de natuurlijke omgeving?
Subsidieregelingen
De uitgangspunten voor het Agro&Food-programma 2020-2023 stelde Provinciale Staten van Overijssel vast in april 2020. De uitwerking staat in een uitvoeringsprogramma. Daarin zijn twee subsidieregelingen opgenomen. Op 1 maart 2022 is de nieuwe regeling kennisondersteuning agro&food geopend: Advies en ondersteuning agro&food in Overijssel. Deze subsidieregeling is bedoeld om innovaties die bijdragen aan een transitie naar kringlooplandbouw te stimuleren door middel van de inzet van kennis. De regeling staat open voor alle ondernemers in de voedselketen.
De regeling Subsidie Stimulering toekomstbestendige verduurzaming AgroFood sector richt zich op bedrijven die kringlooplandbouw in de praktijk brengen of op initiatieven met een goed verdienmodel voor kringlooplandbouw. Daarnaast is het delen van kennis en ervaringen met de landbouwsector een onderdeel van de subsidieregeling.
Contact
Liset Middelkamp
E-mail: L.Middelkamp@overijssel.nl
Telefoon: 06 21 49 03 13
Overijsselse gemeenten aan de slag met streekproducten
Achttien Overijsselse gemeenten gaan aan de slag met lokaal geproduceerd voedsel. In oktober 2021 hebben zij met de provincie Overijssel daarvoor de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ ondertekend. De gemeenten hebben concrete plannen ontwikkeld en elke gemeente heeft een streekproductendeal gesloten. Zo geeft de gemeente Raalte nieuwe werknemers een welkomstpakket met onder andere streekproducten cadeau, gaat Ommen zoveel mogelijk relatiegeschenken met streekproducten vullen en gaan verschillende gemeenten hun kantineaanbod meer lokaal maken.
Agro&Food-sector in Overijssel in cijfers
De Agro&Food-sector is goed voor 15% van het aantal banen in Overijssel (bron BIRO, 2019). Hierbij maken we onderscheid tussen:
- groot- en detailhandel (9,5%)
- primaire (agrarische) productie (3,4%)
- voedingsmiddelenindustrie (1,6%)
- Overig (0,5%)
Het grootste deel van de bedrijven in de sector is de agrarische (primaire) productie. In Overijssel zijn ruim 6.700 agrarische bedrijven (bron CBS, 2019). De grootste deelsector is graasdieren, waaronder de melkveehouderij met circa 2900 bedrijven. Daarnaast, aflopend op aantallen bedrijven: akkerbouw, hokdieren, samengesteld bedrijf, tuinbouw en blijvende teelt.
Nieuwsbrief
De nieuwsbrief