Subsidie Verbeteren condities voor aandachtsoorten 4.0
Voor wie
Organisaties, bedrijven en particulieren.
Let op: gemeenten en waterschappen kunnen niet aanvragen.
Wat
Subsidie voor maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de condities voor soorten zoals opgenomen in de Aandachtsoortenlijst.
Waarvoor
Voor de volgende activiteiten:
- Voor maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de condities voor soorten zoals opgenomen in de Aandachtsoortenlijst (kleine projecten).
- Voor één of meer van de volgende maatregelen (grote projecten):
A. de aanleg of het herstel van poelen of het bijbehorende leefgebied voor Kamsalamander, Boomkikker of Knoflookpad;
B. maatregelen op en in de directe omgeving van erven voor de Kerkuil, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Ringmus, Grauwe vliegenvanger of Patrijs;
C. het creëren van bosranden met mantels en zomen voor de Klein wintergroen, Klein glidkruid, Anemonenbekerzwam, Kleine ijsvogelvlinder, Sleedoornpage, Bruine eikenpage, Ranonkelbij, Gewone kleine wespbij, Kauwende metselbij, Stronkmier, Boomkikker, Geelgors, Zomertortel, Kerkuil, Hermelijn, Das, Franjestaart, Bosvleermuis, Baardvleermuis, Bechsteins vleermuis, Brandts vleermuis, Rosse vleermuis of Gewone grootoorvleermuis;
D. het verbeteren van de biotoop heide door het verbinden van heideterreinen of hei schrale graslanden die op korte afstand van elkaar zijn gelegen, het kruidenrijker maken van de heide of het realiseren van nestgelegenheid. - Het beschikbaar stellen van grond om aan de herbeplantingsverplichting te kunnen voldoen om heide te verbinden. Dit geldt alleen als de herbeplantingsverplichting (artikel 4.3, lid 1 van de Wet Natuurbescherming) niet ingevuld kan worden door spontane bosontwikkeling, maar ergens anders gerealiseerd moet worden.
- Voor de voorbereidende werkzaamheden om te komen tot de bovengenoemde maatregelen onder punt 1 en punt 2.
Projectplan en richtlijnen
- Format projectplan ervenproject (juli 2021) (docx, 23 kB)
- Monitoring inventarisatie broedvogels ervenproject (juli 2021) (docx, 44 kB)
- NIEUW: Link om digitaal tellingen door te geven (jaarlijks voor 1 juli)
- Richtlijnen voor aanleg van houtwallen, singels en hagen (docx, 26 kB)
- Richtlijnen voor aanleg van kruidenrijke randen en ruigten (versie oktober) (docx, 21 kB)
- Richtlijnen voor aanleg van poelen en erfwateren (docx, 19 kB)
Voorbeeld van het formulier printen
Als u een overzicht wilt van de vragen die op uw project van toepassing zijn dan voert u de volgende actie uit:
- U opent het formulier.
- U kiest bij 'Inleiding' onderaan de pagina bij de vraag 'Ik log in met' voor de optie 'geen van beide'. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- Bij 'Voorwaarden' (en eventueel 'Voorwaarden -vervolg-') beantwoordt u de vragen zoals die op uw project van toepassing zijn. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- U klikt op de knop ‘Afdrukken’. U vindt deze aan de linkerkant van het formulier.
Informatie over de subsidie
- De aanvrager:
- is geen gemeente of waterschap;
- voert communicatieactiviteiten uit met als doel om kennis te delen, projecten te genereren of op te starten;
- meet het effect van de maatregelen en monitort de resultaten van de activiteiten voor de planten- of diersoorten.
- De maatregelen:
- dragen bij aan het verbeteren van milieu condities in bodem of water óf aan het verbeteren van de ruimtelijke condities;
- vinden plaats in Overijssel;
- zijn effectief. Dit blijkt uit referentie onderzoek of deskundige advisering. U vindt in de Maatregelentabel aandachtsoorten Overijssel een overzicht van bewezen effectieve maatregelen. U vindt deze onder het kopje 'Documenten die horen bij deze regeling';
- gaan niet over de weidevogels Grutto, Kemphaan, Scholekster, Tureluur en Wulp;
- zijn niet al binnen Natura 2000-maatregelen uitgevoerd of al voorzien.
- De aanleg van houtwallen, singels, hagen, kruidenrijke randen of ruigten, poelen of erfwateren voldoet aan de bijbehorende richtlijnen. Zie het kopje 'Bijlagen'.
- Als er sprake is van grondgebonden maatregelen dan heeft de grondeigenaar toestemming gegeven.
- Het beheer en onderhoud van de maatregelen is voor minimaal zes jaren, na datum van de subsidieverlening, geregeld. Voor bloemrijke randen langs akkers en weilanden wordt een uitzondering gemaakt.
- Er kan voor de activiteiten geen subsidie verstrekt worden op grond van de regeling Subsidie Natuur en Landschap (SNL), de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) of via Groene en Blauwe Diensten (GBD).
De precieze voorwaarden en een toelichting op de gebruikte begrippen kunt u nalezen in het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017, hoofdstuk 1 en paragraaf 4.5 Verbeteren condities voor aandachtsoorten 4.0.
Als er sprake is van de aanleg van een poel of erfwater dan bevindt de bodem van de poel of het erfwater zich binnen het grondwaterpeil of de schijngrondwaterspiegel. Om lekkage tegen te gaan kan leem worden gebruikt. Toepassing van kunststoffolies zoals landbouwplastics, vijverfolie of EPDM komt niet voor subsidie in aanmerking.
- De maatregelen:
- worden uitgevoerd binnen de gebieden die zijn aangegeven op kaart 1 Poelen. De kaart is te vinden onder het kopje 'Kaarten'.
- leiden tot het versterken of vergroten van bestaand leefgebied en de aanvraag omvat minimaal 3 poelen;
- leiden tot het versterken of vergroten, door het invullen van ontbrekende schakels, van het netwerk van poelen. De aanleg of het herstel van poelen is in de nabijheid (binnen 350 meter) van bestaande poelen of bestaande voortplantingswateren gepland;
- voldoen aan de richtlijnen voor de aanleg van een poel. Deze zijn te vinden op de website //poelen.nu.
- Als er sprake is van de aanleg van nieuwe poelen dan voldoen deze qua vormgeving aan de eisen voor voortplantingswateren voor Kamsalamander, Boomkikker of Knoflookpad, waaronder in ieder geval:
- wateroppervlak minimaal 300 m2 en maximaal 750 m2;
- voldoende zoninstraling (vrije ligging);
- een geleidelijk oplopende noordoever (maximaal 1:3);
- bodem van een poel bevindt zich binnen het grondwaterpeil of de schijngrondwaterspiegel. Om lekkage tegen te gaan kan leem worden gebruikt. Poelen voor Kamsalamanders of Knoflookpadden hebben een diepte van 0,5 – 0,7 meter onder de gemiddelde laagste grondwaterstand. Poelen voor Boomkikkers hebben een diepte van 0,2 – 0,3 meter onder de gemiddelde laagste grondwaterstand. Toepassing van kunststoffolies zoals landbouwplastics, vijverfolie of EPDM komt niet voor subsidie in aanmerking.
- Bij de diepte en omvang van de poel wordt rekening gehouden met toekomstig beheer. Poelen worden zodanig ingericht dat opschonen niet vaker dan 1x per 6 jaar nodig is. Ook is een vrije ligging van 10 tot 15 meter van hoog opgaande begroeiing wenselijk om inwaaiend blad te voorkomen.
- De poelen staan niet in contact met ander water zodat vissen niet in de poel kunnen komen.
- In de directe omgeving is een geschikt landbiotoop aanwezig of deze wordt met het treffen van de maatregelen gerealiseerd. Het landbiotoop kan bestaan uit: ruigte of kruidenrijk grasland (zomerbiotoop) en houtwallen, heggen of stobbenwallen (winterbiotoop).
- De locatie van een poel voor erven valt binnen de grenzen zoals vermeld op kaart 1.
- De aanvraag omvat minimaal 5 erven.
- De maatregelen:
- leiden tot het versterken of vergroten van bestaand leefgebied;
- op alle erven sluiten aan bij:
- nabijgelegen bestaande natuur of agrarisch natuurbeheer of waar deze verbonden gaan worden bij de betreffende erven;
- natuurvriendelijk ingerichte oevers langs water en natuurvriendelijk beheerde bermen;
- het landschapselement (houtwal, singel, bosje), óf;
- bij een poel als het wordt aangelegd in het leefgebied van de kamsalamander, boomkikker of knoflookpad;
- bestaan uit het creëren van nestgelegenheid (voor Kerkuil, Huiszwaluw, Boerenzwaluw, Grauwe vliegenvanger of Ringmus) in combinatie met biotoopverbetering, waar ook andere aandachtsoorten zoals Patrijs, Geelgors en Hermelijn van profiteren. De combinatie van maatregelen zorgt er voor dat een totaal leefgebied (zowel foerageergebied, rustgebied als voortplantingsgebied) voor genoemde soorten gecreëerd wordt;
- kunnen aangelegd worden op en in directe verbinding met de erven;
- zijn geen onderhoudsmaatregelen, dunnen, opschonen van dichtgegroeide poelen, bijenhotels en vleermuizenkasten en andere minder kostbare maatregelen zoals takkenrillen.
- Er is een ruimtelijke of organisatorische samenhang van deelnemende erven.
Toelichting: bij ruimtelijke samenhang gaan meerdere deelnemende erven lokaal samen aan de slag om de kwaliteit van de erven te verbeteren. Bij organisatorische samenhang wordt gedacht aan erven van bedrijven die deel uitmaken van een organisatie die een biodiversiteitsdoelstelling nastreeft.
Toelichting bij deze maatregel
De maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie hebben een directe koppeling met de aandachtsoorten (erfvogels). En grondwerk zoals plaggen en frezen voor aanplant en inzaai. De maatregelen worden jaarlijks gemonitord. Het formulier daarvoor is te downloaden op www.overijssel.nl/subsidie.
- De maatregelen:
- vinden plaats op basis van een plan voor een gebied waar bosrandzomen in samenhang kunnen worden ontwikkeld. In het plan wordt aangegeven hoe de bosranden worden beheerd en op welke wijze gecommuniceerd wordt over de inrichting van de bosranden.
- omvatten inrichtingsmaatregelen om te komen tot bosranden met mantels en zomen die daarna als hakhout beheerd kunnen worden in:
- de overgang van grasland naar bos of stroken langs boswegen of;
- de ontwikkeling binnen graslanden naar structuurrijke vegetaties;
- vinden plaats door de bosrand over een lengte van minimaal 1000 m terug te zetten. De breedte van de te kappen strook wordt afgeleid uit de hoogte van de bomen en indien aanwezig de breedte van het bospad.
- Als dat nodig is voor de ontwikkeling van de bosrand worden inheemse soorten ingeplant.
- De maatregelen:
- dragen bij aan de versterking van het leefgebied van de Blonde zegge, Blauwe knoop, Heidekartelblad, Vetblad, Melkviooltje, Draadgentiaan, Kleine tijm, IJslands mos, Bruine eikenpage, Bruine vuurvlinder, Kommavlinder, Gentiaanblauwtje, Zilveren maan, Aardbeivlinder, Ericabij, Heidewespbij, Gewone kleine wespbij, Ranonkelbij, Paardenbloembij, Stronkmier, Adder, Tapuit of Veldleeuwerik
- omvatten inrichtingsmaatregelen:
- voor het verbinden van heideterreinen of hei schrale graslanden om het leefgebied te versterken en te vergroten. Het uitwisselen van deelpopulaties wordt hiermee mogelijk gemaakt, of;
- voor het kruidenrijker maken van heideterreinen door kruidenrijke randen of kleine veldjes (akkertjes) met een mengsel van granen en inheemse akkerkruiden in te zaaien direct naast of op bestaande heideterreinen, nadat de aanwezige vegetatie zeer diep is weggemaaid of gechopperd en daarna gefreesd. De randen of veldjes mogen niet groter zijn dan 10 are, of;
- voor het realiseren van nestgelegenheid voor bijen door open plekken te creëren, steilrandjes aan te leggen of dood hout te plaatsen;
- worden getroffen bij terreinen met (voormalige) heide of hei schraal grasland, waar de genoemde aandachtsoorten nog voorkomen en natuurbeheer voor de doelsoorten gewaarborgd is of waar heideterreinen of schraalgraslanden met elkaar kunnen worden verbonden.
- Bij het verbinden van kleine heideterreinen of of schraalgraslanden heeft de aan te leggen verbinding een minimale breedte van 25 meter. Na verwijdering van de begroeiing dient het beheer gericht te zijn op droge of natte heide of nat hei schraal grasland.
- De waardedaling wordt bepaald op basis van taxatiewaarden van de grond vóór functieverandering (landbouwgrond) en ná functieverandering en inrichting (bosgrond).
- De waarde van de grond wordt door een onafhankelijke deskundige getaxeerd.
U stuurt volgende bijlagen mee met uw aanvraag.
- Kaarten waarop de ligging van het gebied is aangegeven op schaal 1:25.000 en detailkaarten met uitwerkingen op schaal 1:2.500 óf andere duidelijke kaarten van het gebied.
- Als er sprake is van grondgebonden activiteiten: de ondertekende afspraken of toestemming van de grondeigenaar. Als de grondeigenaar nog geen toestemming heeft gegeven, wordt de subsidie verstrekt onder voorbehoud van het verkrijgen van die toestemming.
- Een begroting en dekkingsplan. Maak bij voorkeur gebruik van het Microsoft Excel bestand ‘Format begroting’ dat u op deze pagina kunt downloaden.
- Een bewijs van bankrekening als u niet eerder subsidie van ons heeft ontvangen of als uw rekeningnummer is gewijzigd. Bijvoorbeeld een kopie van een bankafschrift of bij telebankieren een schermprint. Naam en rekeningnummer moeten zichtbaar zijn. Let op: stuur geen kopie van uw bankpas mee.
- Een ondertekende machtiging als u dit formulier invult als gemachtigde. U kunt hiervoor gebruik maken van ons voorbeeld Machtiging.
Extra bijlagen voor de activiteiten 2a (poelen) en 2b (erven):
- Overzichtskaarten op schaal 1:25.000 waarop de ligging van het gebied met de betreffende erven en groenelementen is aangegeven en detailkaarten op schaal 1:2.500 of een luchtfoto waarop de huidige en toekomstige situatie per erf is aangegeven.
- Als er sprake is van grondgebonden activiteiten: de ondertekende afspraken of toestemming van de grondeigenaar. Als de grondeigenaar nog geen toestemming heeft gegeven, wordt de subsidie verstrekt onder voorbehoud van het verkrijgen van die toestemming.
- Een projectplan. U moet gebruik maken van het format projectplan ervenproject. Te vinden onder het kopje 'Projectplan en richtlijnen'.
Let op: in het projectplan vragen wij nog om de volgende bijlagen mee te sturen:- Overzicht NAW-gegevens deelnemers;
- Machtiging/intentieverklaringen;
- Detailkaarten/luchtfoto’s en erfadviezen van alle deelnemers (schaal 1:2500);
- Overzichtskaart gebied met de erven (schaal 1:25.000);
- Begroting (maak gebruik van ons format);
- Overzicht detailbegroting per erf.
- Een begroting volgens het begrotingsformat Projectplan Verbeteren condities voor aandachtsoorten 4.0 – Erven. Te vinden onder het kopje 'Projectplan en richtlijnen'.
In het formulier kunt u maximaal 100 MB aan bijlagen uploaden. Wij raden u aan om de gevraagde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben voordat u aan het invullen begint.
U vraagt de subsidie aan met het aanvraagformulier Verbeteren condities voor aandachtsoorten 4.0. In het formulier kunt u ook de gevraagde bijlagen uploaden.
Onze aanvraagformulieren zijn digitaal
U kunt op drie manieren inloggen op onze formulieren:
- Met DigiD.
Te gebruiken door particulieren (uw NAW-gegevens worden voor u ingevuld) of door medewerkers van organisaties die niet beschikken over eHerkenning (er worden geen privégegevens zoals NAW gevraagd of opgeslagen). Het formulier kan tussentijds worden opgeslagen. - Met eHerkenning (niveau EH2).
Te gebruiken door medewerkers van organisaties die beschikken over eHerkenning. Het formulier kan tussentijds worden opgeslagen. - Met geen van beide.
Door iedereen te gebruiken. U moet het formulier wel in één keer invullen en verzenden. U kunt het formulier namelijk niet tussentijds opslaan.
Als u inlogt met DigiD of eHerkenning dan worden uw ingevulde gegevens automatisch opgeslagen nadat u op de knop 'Volgende' heeft gedrukt. Uw opgeslagen formulier kunt u daarna terugvinden in het klantportaal MijnOverijssel.
Wij handelen de aanvragen af in volgorde van ontvangst van volledige aanvragen, dit is met alle gevraagde bijlagen. Wij verlenen de subsidies totdat het beschikbare budget bereikt is.
Volledigheidstoets
Wij vragen om een aanvulling als een aanvraag niet volledig is. De aanvraag is volledig op het moment dat wij de gevraagde gegevens ontvangen.
De behandeltermijn van uw aanvraag is maximaal 13 weken.
- De subsidie voor activiteit 1 (kleine projecten) is maximaal 80% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 10.000,- per aanvraag.
- De subsidie voor activiteit 2A (poelen) is maximaal 80% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 30.000,- per aanvraag.
- De subsidie voor activiteit 2B (erven) is maximaal 80% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 100.000,- per aanvraag en een maximum per erf van € 5.000,-.
- De subsidie voor activiteit 2C (bosrand) is maximaal 75% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 50.000,- per aanvraag.
- De subsidie voor activiteit 2D (heide) is maximaal 75% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 100.000,- per aanvraag.
- Aanvullend wordt voor de berekening van de subsidie, voor de activiteiten 1 t/m 2d, per maatregel de volgende maximale tarieven gehanteerd:
- € 100,- voor een solitaire boom inclusief het planten en met toebehoren;
- € 75,- voor een kerkuilenkast;
- € 500,- voor erfwater;
- € 2.500,- voor de aanleg van een poel.
- De subsidie voor activiteit 3 (beschikbaar stellen van grond) is maximaal 100% van de waardevermindering, met een maximum van 85% van de waarde van de grond als landbouwgrond.
- De subsidie voor activiteit 4 (voorbereidende werkzaamheden) is maximaal 25% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen van de maatregelen genoemd onder de activiteiten 1 t/m 2D.
Het totale subsidieplafond voor 2021 en 2022 is: € 1.050.000,-, waarvan:
- € 150.000,- voor activiteit 1.
- € 150.000,- voor activiteit 2A (poelen).
- € 250.000,- voor activiteit 2B (erven).
- € 200.000,- voor activiteit 2C (bosrandzones).
- € 300.000,- voor activiteit 2D (heide).
Let op: de regeling is gewijzigd per 10 juli!
U kunt het hele jaar aanvragen of totdat het budget bereikt is.
Kunt u de bestanden op deze pagina niet lezen of gebruiken?
Het Overijssel Loket helpt u graag verder: 038 499 88 99 (kies 1).
Kaarten
Contact
Neem voor advies en ondersteuning contact op met Martin Bruins, beleidsmedewerker van Natuur voor Elkaar. U kunt hiervoor mailen naar M.Bruins@overijssel.nl.
Documenten die horen bij deze regeling
Format begroting
Maak bij voorkeur gebruik van ons ‘Format begroting’ onder het kopje Downloads. Als u een eigen begroting wilt indienen, let er dan op dat deze aan een aantal eisen voldoet. Meer informatie vindt u op onze pagina Kostensoorten.
Machtiging
Als u iemand anders vraagt om de subsidie voor u aan te vragen stuur dan een ondertekende machtiging mee. U kunt ons voorbeeld gebruiken.