Subsidie Haalbaarheidsstudies nieuwe energie en energiescans (Ubs 3.2)
Voor wie
Bedrijven, stichtingen, verenigingen, maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen of eenmanszaken, Overijsselse gemeenten of een brancheorganisatie.
Per activiteit zijn groepen uitgezonderd van aanvraag.
Wat
Subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van nieuwe technieken en energieverbruik bij bedrijven.
Waarvoor
Voor één van de volgende activiteiten:
- Een haalbaarheidsstudie voor energieopwekking of energiebesparing. Deze studie onderzoekt of de toepassing technisch inpasbaar of economisch rendabel is. De aandacht ligt op bouwkundige, technische, logistieke en organisatorische aspecten en het industriële verbruik.
- Een stimuleringsproject energiescans. Dit is een onderzoek dat inzicht geeft in het energieverbruik van een onderneming.
Informatie over de subsidie
- De aanvrager:
- is een privaatrechtelijke rechtspersoon (bijvoorbeeld bedrijven, stichtingen of verenigingen), een maatschap, een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap of een eenmanszaak. De aanvrager is geen holding of een moedermaatschappij van een concern.
- betaalt zelf minimaal 10% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen. Dit is geen subsidie van het rijk, gemeente of waterschap.
- heeft aantoonbaar belang bij de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie. Dat belang kan zijn dat de aanvrager op basis van de haalbaarheidsstudie de investeringsbeslissing neemt of dat de aanvrager eigenaar of mede-eigenaar is van het innovatieve concept dat wordt uitgewerkt.
- stelt de haalbaarheidsstudie beschikbaar aan iedereen die er belangstelling voor heeft. De haalbaarheidsstudie kan beschikbaar worden gesteld. U mag bedrijfsgevoelige informatie anoniem maken.
- kan maximaal 2 keer per jaar een subsidie ontvangen op basis van deze subsidieregeling.
- is geen ingenieurs- of adviesbureau behalve als het een haalbaarheidsstudie is ter voorbereiding op een eigen investering in energiebesparing of -opwekking.
- Het betreft één van de volgende investeringen:
- Energieopwekking uit de volgende hernieuwbare energiebronnen: bio-energie, geothermie, zonne-energie of waterenergie.
- Energiebesparing door verdeling van restwarmte direct naar de eindgebruiker.
- Energiebesparing door bouwkundige, technische, logistieke of organisatorische aspecten.
- De haalbaarheidsstudie is voor inwoners of ondernemingen die gevestigd zijn in Overijssel.
- Een haalbaarheidsstudie naar energiebesparende maatregelen bij bedrijven is aantoonbaar uitgebreider dan het standaard energieonderzoek dat voor MKB-bedrijven beschikbaar is.
- Deze subsidieregeling valt onder artikel 2 van de de-minimisverordening.
De voorwaarden kunt u nalezen in het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017, hoofdstuk 1 en paragraaf 3.2 Haalbaarheidsstudies nieuwe energie en energiescans. Deze vindt u onder Wet- en regelgeving op deze pagina.
- De aanvrager:
- is een Overijsselse gemeente of een brancheorganisatie.
- kan maximaal 2 keer per jaar een subsidie ontvangen op basis van deze subsidieregeling.
- Het project stimuleert MKB-ondernemingen in Overijssel om energiebesparende maatregelen uit te voeren.
De precieze voorwaarden kunt u nalezen in het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017, hoofdstuk 1 en paragraaf 3.2 Haalbaarheidsstudies nieuwe energie en energiescans. Deze vindt u onder Wet- en regelgeving onderaan deze pagina.
Als u subsidie vraagt voor:
- Onderzoeken en maatregelen die wettelijk verplicht zijn.
- Een haalbaarheidsstudie die gericht is op bewezen en winstgevende technieken. Voorbeelden zijn: warmte- en koudeopslag, warmteterugwinning, houtpelletkachels, lage temperatuur verwarming, warmtepompen en zonnepanelen.
- Een haalbaarheidsstudie naar energiebesparende maatregelen in de woningbouw die leidt tot verbetering van minder dan 50 woningen.
- Een haalbaarheidsstudie die uitgaat van maatregelen voor nieuwbouw van utiliteitsgebouwen en woningen die leiden tot minder dan een 25% lagere EPC dan wettelijk voorgeschreven op het moment van de subsidieaanvraag.
- Een haalbaarheidsstudie die uitgaat van maatregelen in nieuwbouw van kantoren, woningen en scholen met een energiewaarde lager dan 8 in de GPR-score.
- Een haalbaarheidsstudie die uitgaat van maatregelen voor bestaande gebouwen die daarmee een energieprestatie bereiken lager dan label A of label B behalve als er 3 labelstappen gemaakt worden.
- Energiebesparing of -projecten in huishoudens.
U stuurt de volgende bijlagen mee met uw aanvraag.
- Een beschrijving van de potentiële hoeveelheid energie die wordt opgewekt of bespaard in joules.
- Een begroting en dekkingsplan.
Maak bij voorkeur gebruik van het Microsoft Excel bestand ‘Format begroting’ dat u op deze pagina kunt downloaden. - Als u subsidie aanvraagt voor een haalbaarheidsstudie: verleningsbrieven als uw organisatie eerder de-minimissteun heeft ontvangen (indien van toepassing en alleen als u de steun niet van ons heeft ontvangen).
- Een bewijs van bankrekening (indien van toepassing). Bijvoorbeeld een kopie van een bankafschrift of bij telebankieren een schermprint. Naam en rekeningnummer moeten zichtbaar zijn. Let op: stuur geen kopie van uw bankpas mee.
- Een ondertekende machtiging als u dit formulier invult als gemachtigde. U kunt hiervoor gebruik maken van ons voorbeeld Machtiging.
U kunt maximaal 100 MB aan bijlagen uploaden. Wij raden u aan om de gevraagde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben voordat u aan het invullen begint.
U kunt niet aanvragen. Er is geen budget.
Wij handelen de aanvragen af in volgorde van ontvangst van volledige aanvragen, dit is met alle gevraagde bijlagen. Wij verlenen de subsidies totdat het beschikbare budget bereikt is.
Volledigheidstoets
Wij vragen om een aanvulling als een aanvraag niet volledig is. De aanvraag is volledig op het moment dat wij de gevraagde gegevens ontvangen.
De behandeltermijn van uw aanvraag is maximaal 13 weken.
De subsidie is maximaal 50% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 15.000,- per aanvraag.
Het subsidieplafond voor 2021 is € 0,-.
Let op
U kunt niet aanvragen.