Subsidie Restauratie rijksmonumenten (TENDER)
Voor wie
Eigenaren van rijksmonumenten in Overijssel.
Wat
Subsidie voor de restauratie van een rijksmonument. Het is geen woonhuis.
Onder rijksmonument verstaan wij: een vanuit het Rijk beschermd monument of zelfstandig onderdeel daarvan (bijvoorbeeld een orgel) opgenomen in het landelijke Monumentenregister.
Waarvoor
Voor het restaureren van een rijksmonument.
Een voorbeeld van het formulier printen
Als u een overzicht wilt van de vragen die op uw project van toepassing zijn dan voert u de volgende actie uit:
- U opent het formulier.
- U kiest bij 'Inleiding' onderaan de pagina bij de vraag 'Ik log in met' voor de optie 'geen van beide'. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- Bij 'Voorwaarden' (en eventueel 'Voorwaarden -vervolg-') beantwoordt u de vragen zoals die op uw project van toepassing zijn. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- U klikt op de knop ‘Afdrukken’. U vindt deze aan de linkerkant van het formulier.
Informatie over de subsidie
7.2 Restauratie Rijksmonumenten
Artikel 7.2.1 Betekenis van de begrippen
In dit artikel worden vaker voorkomende begrippen uitgelegd.
- Rijksmonument: een van rijkswege beschermd monument of zelfstandig onderdeel, opgenomen in het landelijke Monumentenregister. Een orgel dat onderdeel is van een rijksmonument kan als zelfstandig onderdeel gezien worden. Het landelijke Monumentenregister is te vinden op www.monumentenregister.nl.
- Groen monument: een van rijkswege beschermd monument of zelfstandig onderdeel daarvan, zijnde een aanleg die geheel of gedeeltelijk bestaat uit beplanting, zoals een park- of tuinaanleg.
Artikel 7.2.2 Doel van de subsidieregeling
Met deze subsidieregeling wil de provincie bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed. Dit door grote restauraties van rijksmonumenten te ondersteunen.
Artikel 7.2.3 Activiteiten die voor de subsidie in aanmerking komen
- De subsidie wordt verleend voor de restauratie van een rijksmonument of een zelfstandig onderdeel van een rijksmonument.
- De restauratie voldoet aan de volgende voorwaarden:
- het rijksmonument bevindt zich in Overijssel;
- de restauratie wordt uitgevoerd op basis van een restauratieplan. In het restauratieplan staat minimaal:
- een tekening van de bestaande situatie en een plantekening van het gewenste resultaat;
- een werkomschrijving waaruit blijkt welke maatregelen worden getroffen;
- de restauratie wordt uitgevoerd door een aantoonbaar deskundig restauratiebedrijf dat werkt volgens de in de beroepsgroep geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen;
- voor de restauratie is een inspectierapport opgesteld. Het inspectierapport beschrijft de technische of fysieke staat van een rijksmonument of zelfstandig onderdeel daarvan. Het inspectierapport is opgesteld door een deskundige persoon of instantie. Het inspectierapport is op het moment van de subsidieaanvraag niet ouder dan twee jaar;
- de voor de restauratie benodigde vergunning van de gemeente is gekregen.
Artikel 7.2.4 Opschortende voorwaarde
Als voor de restauratie een vergunning nodig is en deze op het moment van de aanvraag nog niet is verleend, dan wordt de subsidie verleend onder de opschortende voorwaarde dat de betreffende vergunning wordt gekregen.
Artikel 7.2.5 Aanvrager
De aanvrager is de eigenaar van het rijksmonument.
Artikel 7.2.6 Tenderregeling
- De subsidieregeling is een tenderregeling.
- Bij een tenderregeling krijgt elke complete subsidieaanvraag punten op basis van Puntentabel 1. De beoordeelde aanvragen worden daarna in volgorde geplaatst op basis van de totaal behaalde punten. Het subsidieplafond wordt verdeeld op basis de totaal behaalde punten.
- Als twee of meer aanvragen hetzelfde totale punten behalen, bepaalt dan krijgt de subsidieaanvraag die hoogste punten heeft behaald voor de hoogte van het eigen aandeel in percentages voorrang. Als ook dan nog steeds sprake is van een gelijke punten , vindt loting tussen die betreffende aanvragen plaats. De loting wordt uitgevoerd door een notaris.
Artikel 7.2.7 Subsidieaanvraag
- De subsidieaanvraag kan elk jaar worden ingediend vanaf 11 juli 9:00 uur en moet uiterlijk op 1 september van dat jaar vóór 17.00 uur zijn ontvangen.
- De aanvrager maakt gebruik van het digitale aanvraagformulier Restauratie Rijksmonumenten.
- De aanvrager levert aanvullend de volgende stukken in:
- een begroting en dekkingsplan. Het is verplicht om het begrotingsmodel te gebruiken van de Rijksoverheid. Het begrotingsmodel is te vinden op Aanvraag instandhoudingssubsidie voorbereiden | Subsidie instandhouding rijksmonumenten | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;
- een restauratieplan;
- een inspectierapport;
- als sprake is van een zelfstandig onderdeel van een beschermd archeologisch monument, een overzichtskaart waarop de betrokken kadastrale percelen zijn aangegeven;
- als sprake is van een groen monument, een overzichtskaart van de groenaanleg met de plaats van de werkzaamheden en als het een zelfstandig onderdeel betreft, de kadastrale percelen;
- een vergunning van de gemeente voor de uit te voeren werkzaamheden als die al verleend is of een verklaring van de gemeente waaruit blijkt dat de werkzaamheden niet vergunningplichtig zijn.
- De subsidieaanvraag moet vóór de sluitingsdatum compleet zijn.
- Na sluitingsdatum kunnen er geen inhoudelijke en financiële aanvullingen of wijzigingen meer ingediend worden. Dit geldt niet voor de vergunning. De vergunning mag na sluitingsdatum datum ingediend worden.
- Er mag geen subsidieaanvraag worden ingediend voor een Rijksmonumenten die in het Monumentenregister als woonhuis is opgenomen. Dit geldt niet als de aanvrager een van de volgende instanties is:
- een gemeente, waterschap of openbaar lichaam dat is ingesteld met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen, of
- een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM) als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling instandhouding monumenten.
Artikel 7.2.8 Beschikbaar budget voor de subsidieregeling
- Het subsidieplafond wordt elk jaar vastgesteld en geldt voor de indieningstermijn die in artikel 7.2.7 lid 1 is genoemd
- Het subsidieplafond wordt verdeeld op basis van de vastgestelde volgorde volgens artikel 7.2.6 lid 2 en 3. Dit is een afwijking van artikel 1.2.16. lid 2.
- De verdeling van het subsidieplafond begint bij de subsidieaanvraag met de hoogste score en gaat door tot het subsidieplafond bereikt is.
- Als de te verstrekken subsidie hoger is dan het resterende bedrag van het subsidieplafond, dan wordt de subsidie afgewezen.
- Het resterende bedrag wordt verleend aan de eerstvolgende subsidieaanvraag die past binnen het resterende subsidieplafond.
Artikel 7.2.9 Kosten die voor de subsidie in aanmerking komen
- De subsidiabele kosten zijn opgenomen in de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten 2013 die hoort bij de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim). De Sim wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De artikelen 1.2.5 tot en met 1.2.9 zijn niet van toepassing.
- De subsidiabele kosten zijn minimaal € 100.000,- en maximaal € 1.000.000,-.
Artikel 7.2.10 Hoogte van de subsidie
De subsidie is maximaal 60% van de subsidiabele kosten.
Artikel 7.2.11 Bevoorschotting
Het eerste voorschot wordt verleend als de vergunning is ontvangen.
Artikel 7.2.12 Aanvullende verplichtingen
De subsidieontvanger is verplicht:
- voordat de restauratieactiviteiten starten, een startgesprek te voeren met een monumentenadviseur die namens de provincie het restauratieproject volgt;
- op de restauratieplaats minimaal één leerlingplaats voor een leerling in de restauratiebouw, tuin- en parkaanleg of archeologie te realiseren.
Artikel 7.2.13 Staatssteun
- Als sprake is van staatssteun, dan voldoet de subsidie aan hoofdstuk 1 en artikel 53 van de AGVV.
- De subsidie aan particulier geen staatssteun.
Artikel 7.2.14 Looptijd
Deze subsidieregeling vervalt op 30 november 2024 om 17.00 uur.
Puntentabel 1, bij paragraaf 7.2 Restauratie Rijksmonumenten:
Onderdeel | Punten |
---|---|
1. Het rijksmonument is eigendom van een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM) als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling instandhouding monumenten. |
3 |
2. De gevraagde subsidie afgerond 50% tot en met 60% van de subsidiabele kosten is. | 1 |
3. De gevraagde subsidie afgerond 30% tot en met 49% van de subsidiabele kosten is. | 2 |
4. De gevraagde subsidie afgerond 1% tot en met 29% van de subsidiabele kosten is. | 3 |
5. De aanvrager is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling. | 4 |
Totaal behaalde punten = 1+2+3+4+5 |
- De aanvrager is:
- de eigenaar van het rijksmonument;
- nog niet gestart met de activiteiten op het moment dat wij de subsidieaanvraag ontvangen.
- Het rijksmonument bevindt zich in Overijssel.
- Er mag geen subsidieaanvraag worden ingediend voor een Rijksmonumenten die in het Monumentenregister als woonhuis is opgenomen. Dit geldt niet als de aanvrager een van de volgende instanties is:
- een gemeente, waterschap of openbaar lichaam dat is ingesteld met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen, of
- een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM) als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling instandhouding monumenten.
- De restauratie wordt uitgevoerd:
- op basis van een restauratieplan. In het restauratieplan staat minimaal:
- een tekening van de bestaande situatie en een plantekening van het gewenste resultaat;
- een werkomschrijving waaruit blijkt welke maatregelen worden getroffen;
- door een aantoonbaar deskundig restauratiebedrijf dat werkt volgens de in de beroepsgroep geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.
- op basis van een restauratieplan. In het restauratieplan staat minimaal:
- Voor de restauratie is een inspectierapport opgesteld. Het inspectierapport beschrijft de technische of fysieke staat van een rijksmonument of zelfstandig onderdeel daarvan. Het inspectierapport is opgesteld door een deskundige persoon of instantie. Het inspectierapport is op het moment van de subsidieaanvraag niet ouder dan twee jaar.
- De voor de restauratie benodigde vergunning van de gemeente is gekregen. Als deze vergunning op het moment van de aanvraag nog niet is verleend, dan wordt de subsidie verleend onder de opschortende voorwaarde dat de betreffende vergunning wordt gekregen.
- De kosten die voor subsidie in aanmerking komen zijn minimaal €100.000,- en maximaal € 1.000.000,-.
De subsidieontvanger is verplicht:
- Voordat de restauratieactiviteiten starten, een startgesprek te voeren met een monumentenadviseur die namens de provincie het restauratieproject volgt.
- Op de restauratieplaats minimaal één leerlingplaats voor een leerling in de restauratiebouw, tuin- en parkaanleg of archeologie te realiseren.
De volledige tekst van de regeling vindt u in het Uitvoeringsbesluit Subsidies Overijssel 2022, hoofdstuk 1 en paragraaf 7.2 Restauratie Rijksmonumenten.
U stuurt de volgende bijlagen mee met uw aanvraag.
- Een inspectierapport, niet ouder dan twee jaar.
- Een restauratieplan. In het restauratieplan staat minimaal:
- een tekening van de bestaande situatie en een plantekening van het gewenste resultaat;
- een werkomschrijving waaruit blijkt welke maatregelen worden getroffen.
- Een begroting en dekkingsplan. Het is verplicht om het begrotingsmodel van de Rijksoverheid te gebruiken dat van toepassing is op uw monument. De begrotingsmodellen zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- Als het een zelfstandig onderdeel van een beschermd archeologisch monument betreft: een overzichtskaart waarop de betrokken kadastrale percelen zijn aangegeven.
- Als het een groen monument betreft: een overzichtskaart van de groenaanleg met de plaats van de werkzaamheden en als het een zelfstandig onderdeel betreft, de kadastrale percelen.
- Een vergunning van de gemeente voor de uit te voeren werkzaamheden of een verklaring van de gemeente waaruit blijkt dat de werkzaamheden niet vergunningplichtig zijn. Deze bijlage mag ook na sluitingsdatum ingediend worden.
- Een bewijs van bankrekening (indien van toepassing). Bijvoorbeeld een kopie van bankafschrift of bij telebankieren een schermprint. Naam en rekeningnummer moeten zichtbaar zijn. Let op: stuur geen kopie van uw bankpas mee.
- Een ondertekende machtiging als u dit formulier invult als gemachtigde. U kunt hiervoor gebruik maken van ons voorbeeld Machtiging.
U kunt maximaal 100 MB aan bijlagen uploaden. Wij raden u aan om de gevraagde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben voordat u aan het invullen begint.
U vraagt de subsidie aan met het aanvraagformulier Restauratie Rijksmonumenten dat u kunt vinden op deze pagina. In het formulier kunt u ook de gevraagde bijlagen uploaden.
Onze aanvraagformulieren zijn digitaal
U kunt op drie manieren inloggen op onze formulieren:
- Met DigiD.
Te gebruiken door particulieren (uw NAW-gegevens worden voor u ingevuld) of door medewerkers van organisaties die niet beschikken over eHerkenning (er worden geen NAW-gegevens gevraagd of opgeslagen). Het formulier kan worden opgeslagen. - Met eHerkenning (niveau EH2).
Te gebruiken door medewerkers van organisaties die beschikken over eHerkenning. Het formulier kan worden opgeslagen. - Met geen van beide.
Door iedereen te gebruiken. U moet het formulier in één keer invullen en verzenden want u kunt het formulier niet opslaan.
Als u inlogt met DigiD of eHerkenning dan worden uw ingevulde gegevens automatisch opgeslagen nadat u op de knop 'Volgende' heeft gedrukt. Uw opgeslagen formulier kunt u daarna terugvinden in het klantportaal MijnOverijssel.
Wij handelen de aanvragen na de sluitingsdatum af op basis van een vastgestelde kwaliteitsvolgorde
Dit staat bekend als tendersystematiek. Bij een tendersystematiek worden alle aanvragen die op de sluitingsdatum van de tender volledig zijn, dit is met de gevraagde bijlagen, met elkaar vergeleken. Dit gebeurt op basis van de wegingscriteria zoals genoemd in de Puntentabel 1 behorend bij deze subsidieregeling, zie hieronder.
- De verdeling van het subsidieplafond begint bij de subsidieaanvraag met de hoogste score en gaat door tot het subsidieplafond bereikt is.
- Als de te verstrekken subsidie hoger is dan het resterende bedrag van het subsidieplafond, dan wordt de subsidie afgewezen.
- Het resterende bedrag wordt verleend aan de eerstvolgende subsidieaanvraag die past binnen het resterende subsidieplafond.
De tijdige volledigheid van de aanvraag is de verantwoordelijkheid van de aanvrager
Een onvolledige aanvraag kunt u na sluitingsdatum alleen nog aanvullen als het niet gaat om inhoudelijke aanvullingen of een wijziging van de aanvraag. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bankrekeningbewijs of andere gegevens die geen invloed hebben op de inhoud van de activiteiten of de financiering ervan.
De behandeltermijn van uw aanvraag is maximaal 13 weken, gerekend vanaf de sluitingsdatum.
Onderdeel | Punten |
---|---|
1. Het rijksmonument is eigendom van een professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM) als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling instandhouding monumenten. |
3 |
2. De gevraagde subsidie afgerond 50% tot en met 60% van de subsidiabele kosten is. | 1 |
3. De gevraagde subsidie afgerond 30% tot en met 49% van de subsidiabele kosten is. | 2 |
4. De gevraagde subsidie afgerond 1% tot en met 29% van de subsidiabele kosten is. | 3 |
5. De aanvrager is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling. | 4 |
Totaal behaalde punten = 1+2+3+4+5 |
De subsidie bedraagt maximaal 60% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen.
Subsidieplafond voor de indieningstermijn 11 juli 2022 tot en met 1 september 2022: € 2.651.398,-.
U kunt aanvragen tot uiterlijk op 1 september 2022 17.00 uur.
Let op
De subsidieaanvraag moet vóór de sluitingsdatum compleet zijn. Na sluitingsdatum kunnen er geen inhoudelijke en financiële aanvullingen of wijzigingen meer ingediend worden. Dit geldt niet voor de vergunning. De vergunning mag na sluitingsdatum datum ingediend worden.
Tender: alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen!
Als wij uw aanvraag uiterlijk op 18 augustus 2022 ontvangen, tien werkdagen voor de uiterste aanvraagdatum, dan toetsen wij of uw aanvraag volledigheid is. U weet dan tijdig of uw aanvraag volledig is of dat er nog documenten ontbreken. Na deze datum controleren wij niet meer op volledigheid (dus ook niet de nagestuurde documenten). Wij adviseren u daarom om voor de genoemde datum aan te vragen.
Uitslag tender 2021
Neem voor de jaren 2013 t/m 2020 contact op met het Overijssel Loket (kies 1).
Kunt u het bestand niet lezen/gebruiken? Het Overijssel Loket helpt u graag.