Smart Mobility / Slimme Mobiliteit

Gepubliceerd op 30 mei 2018

Moderne techniek en slimme keuzes maken het verkeer veiliger en schoner. Slimme mobiliteit heeft ook te maken met hoe we onze wegen en fietspaden inrichten. Door dat op een bepaalde manier te doen maken we ze beter geschikt voor bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen. Maar ook de weg zelf kan slimmer, en duurzamer. Door bijvoorbeeld gerecycled materiaal te gebruiken bij de aanleg. Of door slimme LED-verlichting in te bouwen of sensoren die de wegbeheerder automatisch waarschuwen bij een defect of slijtage.

Contact

Beleidsontwikkelaar
Gerard Fidom
E-mailadres: gh.fidom@overijssel.nl

Projectleider
Erna Hissink
E-mailadres: gjc.hissink@overijssel.nl

Wat staat er op de rol?

In deze maand zijn er geen evenementen.

Wat doet de provincie?

De provincie Overijssel is zelf wegbeheerder van – veelal – 80 km/u-wegen. Maar ook hebben wij maar liefst 531 kilometer fietspad in beheer. Met ons onderhoudsprogramma maken we die wegen stukje bij beetje beter. En we ondersteunen de 25 gemeenten in onze provincie met raad en daad, over hoe we ook de gemeentelijke hoofdwegen slimmer en veiliger kunnen maken.

Beter Benutten

De provincie op haar beurt maakt gebruik van speciale programma’s en ondersteuning van het rijk. Dat deden we de afgelopen jaren met onder meer Beter Benutten. In dit programma wordt ook met werkgevers samen gekeken hoe zij hun mobiliteitsbeleid slimmer kunnen inrichten. De komende jaren heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu speciaal voor dit onderwerp het programma’s Slimme en Duurzame Mobiliteit en MaaS in het leven geroepen. Doel daarvan is samen met werkgevers weggebruikers over te halen de drukke spits te vermijden, maar vooral ook en de CO2-uitstoot fors omlaag te brengen.

Aan het Werk met Smart Mobility

teamsmart

Maandag 2 oktober is het Team Aan het Werk met Smart Mobility van start gegaan. Dit team bestaat uit 20 Overijssellaars die vanuit WW en bijstand een nieuwe draai aan hun eigen toekomst en die van de provincie willen geven. Dit doen ze door in een traject van 6 maanden met gerichte opleiding nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om dit vervolgens in een werkervaringsplaats op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit toe te passen.

smartmobility team