Openbaar vervoer

Gepubliceerd op 12 februari 2019

Overijssel werkt aan goede bereikbaarheid en betaalbaar, comfortabel en duurzaam reizen per trein en (buurt)bus. Treinen, streek- en stadsbussen en buurtbussen rijden in opdracht van de provincie. Daarnaast werken we aan ideeën voor nieuwe vormen van openbaar vervoer van en naar dorpen en buurtschappen.

Treinen

Door het elektrificeren van diesellijnen kunnen we snellere, stillere en schonere treinen inzetten. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de 'vergroening' van het spoor.

In opdracht van de provincie rijden er treinen van verschillende spoorwegmaatschappijen. Deze treinen rijden op de onderstaande trajecten:

Alle regionale treinen zijn blauw. Bij deze treinen u kunt overstappen zonder in- en uit te checken. Meer informatie vindt u op www.blauwnet.nl.

Bussen

Buurtbussen

Vrijwillige buurtbusverenigingen maken buurtbussen mogelijk. Zo blijven ook de kleine kernen bereikbaar. Een nieuwe buurtbus oprichten? Maak dan een afspraak of stel uw vragen per mail aan postbus@overijssel.nl. Voor de inzet van vrijwilligers is subsidie aan te vragen.

Kleinschalig vervoer in de buurt

Op plaatsen waar de vraag naar vervoer te klein is voor een trein of (buurt)bus ontstaan vaak nieuwe vormen van personenvervoer. Dat noemen we ook wel nieuwe mobiliteit. Op www.ikwilvervoer.nl vindt u een overzicht van dit soort initiatieven. Heeft u zelf een goed idee of initiatief? Er bestaat een subsidie 'nieuwe mobiliteit' die u wellicht kan helpen.

Abonnementen, acties en OV-ambassadeurs

Op www.ervaarhetov.nl/ kunt u nagaan welk abonnement het beste bij u past. Ook staan er regelmatig leuke acties op in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Verder vindt u alle informatie over OV-ambassadeurs op deze website.

Consumentenorganisaties

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer, ROCOV West Overijssel en ROCOV Twente, zijn verenigingen van consumentenorganisaties. Zij behartigen de belangen van de OV-reizigers in Overijssel en adviseren de provincie en de vervoerders.