Overijssel als toeristische regio

Gepubliceerd op 1 augustus 2019

Overijssel is een gastvrije provincie met een gevarieerd aanbod in toerisme en recreatie. Bijna 14% bestaat uit bos- en natuurgebieden waarvan de Nationale Parken "Weerribben - Wieden" en "Sallandse Heuvelrug de bekendste zijn.

De Nationale landschappen "IJsseldelta" en "Noordoost Twente" bieden ook veel recreatieve mogelijkheden. Daarnaast zijn er vele particuliere landgoederen. En ook de cultuur(-historie) in de provincie mag niet onvermeld blijven. Voorbeelden van overblijfselen van vervlogen tijden zijn de kastelen, havezaten, boerderijen, molens en de Hanzesteden. De Twentse steden Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal richten zich, naast de inwoners van Twente, ook op het winkelend publiek uit Duitsland. Er zijn volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen of om de provincie vanaf het water te verkennen. De toeristische attracties en het gastvrije welkom in de uitstekende horecabedrijven dragen een belangrijk steentje bij aan de aantrekkelijkheid van de provincie. De veelzijdige provincie Overijssel biedt daarmee een gevarieerd aanbod.

Awards

De consument waardeert deze kwaliteiten. Zo is de provincie Overijssel in 2012 en 2013 "Fietsprovincie van Nederland" geworden. Daarnaast zijn in drie achtereenvolgende jaren (2011, 2012 en 2013) drie Overijsselse gemeenten; Tubbergen, Rijssen-Holten en Ommen wandelgemeente van het jaar geworden. Last but not least herbergt Overijssel 11 van de 144 "Beste Campings in Europa". Daarmee is Overijssel de derde provincie van Europa op de kwaliteitsladder van toeristische regio's. Overijsselse vrijetijdsondernemers winnen de laatste jaren de ene prijs na de andere.