Provincie Overijssel stimuleert met het project Duurzaam Dorp Overijssel gemeenschappen, wijken en dorpen om samen aan de slag te gaan voor een duurzame woonomgeving. Dat betekent: samenwerken, samenleven, samenzijn. In 2010 en 2011 zijn verkiezingen gehouden. De dorpen: Hoonhorst (Jurywinnaar 2010), Heeten (publiekswinnaar 2010), Olst (Jurywinnaar 2011) en Vasse (Publiekswinnaar 2011) wonnen de titel Duurzaam Dorp Overijssel 2010 en 2011.

Zoeken in de site
naar boven
 

Duurzaam Dorp Overijssel

Duurzaam Dorp Overijssel

12 december 2013

Overijssel kent 23 Duurzame Dorpen die via een wedstrijd in 2010 en 2011 prijzengeld hebben verdient om hun duurzame ambities waar te maken. Vele vrijwilligers zijn sindsdien met kleine en grote budgetten (van 25.000 euro tot ruim 1 miljoen euro) aan de slag gegaan. Tot 2015 hebben de dorpen de tijd om hun ambities waar te maken. Zij worden gecoacht in het behalen van resultaten door bureau Stimuland en de provincie Overijssel.

Provincie Overijssel gelooft in de kracht van het lokale collectief. Gelooft in herkenbaarheid dichtbij huis uitgedragen door de mensen die buren zijn. Dit project is bedoeld als katalysator naar steeds meer zelfstandig opererende duurzame gemeenschappen. Om deze gedachte handen en voeten te geven is de Duuurzaam Dorp Overijssel wedstrijd gelanceerd. Dorpen en wijken werden in 2009 en 2010 geactiveerd om deel te nemen in 2010 en 2011. Voor deelname aan de wedstrijd was een gedegen plan vereist en moesten de inschrijvers zich verenigd hebben in een gerechtelijke entiteit. Tegen de tijd dat de wedstrijd begon waren alle serieuze deelnemers bewust verbonden in een vereniging of stichting met concrete doelstellingen. Na de wedstrijd zijn geldbedragen en een betaalde coach beschikbaar gesteld door de provincie. De coach zorgt voor kennisoverdracht, helpt bij het vinden van partners en stuurt op resultaat. Provincie Overijssel houdt vinger aan de pols, hoort wanneer resultaten bereikt zijn en gebruikt deze resultaten als voorbeeld van hoe het kan werken. Duurzame dorpen vertellen hun verhaal zelfstandig, proberen op andere manieren aan ontbrekende financiën te komen en voorlichting te geven. Zo is nu al een stappenplan gerealiseerd: ‘Hoe worden wij een duurzaam dorp'.

Aantal resultaten

  • Hoonhorst sportvelden en scholen zeer duurzaam: inspiratie tot pilot met KNVB (startend, VV Berkum is trekker) en Scholen krijgen Energie (NMO project) 
  • Olst/Wijhe (Aardehuizen); eerste huizen worden gerealiseerd onder landelijke belangstelling en de voorzitter staat in de duurzaamste top 50 lijst van Trouw. 
  • Delden een duurzame stadstas geïntroduceerd
  • In Vasse bestaat nu een duurzame markt waar goederen geruild worden voor energie of andere diensten.
  • Lokaal energiebedrijf Reggestroom in Hellendoorn kreeg een extra zetje door de wedstrijd in 2011 en fungeert nu met een energiewinkel als groeiende lokale energie cooperatie.

 

Lees het persbericht rond de verkiezing 2011 >>

Bestel de voorlichting DVD Duurzaam Dorp 2011 (achtdelige tv-serie) >> j.golunska@overijssel.nl

Meer informatie: Asia Golunska, beleidsadviseur Nieuwe Energie Overijssel, 038 499 8974, j.golunska@overijssel.nl

Twitter mee: #NEO_duurzamedorpen

Inwoner van Hoonhorst Ruud Lubbers

Als betrokken bewoner van Hoonhorst (winnaar Duurzaam Dorp Overijssel 2010) ben ik gevraagd de vakjury met Vera Dalm, Wubbo Ockels en Jacco Vonhof voor te zitten. Een hele eer. Samen hebben wij acht strijdvaardige dorpen beoordeeld op hun duurzame plannen voor de eigen gemeenschap. Deze acht selecteerden wij uit zeventien inzendingen. Geweldig om te zien hoezeer duurzaamheid leeft in Overijssel. De plannen en ambities zijn ook treffend in beeld gebracht in een achtdelige tv-serie die op TV Oost is uitgezonden van 3 oktober tot 21 november 2011. 

Het allerbelangrijkste vind ik, dat ook zogeheten ‘afvallers' mee blijven doen tijdens de wedstrijd, de slogan luidt niet alleen: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen', maar in het geval van energiebesparing en schone nieuwe energie is het zelfs 'Meedoen is altijd winnen'!

Tot ziens bij de finish,

Ruud Lubbers,
Inwoner van Hoonhorst en voorzitter van de vakjury 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven 

Gerelateerde informatie

 

Energie Pitch okt.2013

Vier duurzame initiatieven presenteerden zich in de Statenzaal op 31 okt. jl. met hun financieringsvraag. De jury, bestaande uit bankdirecteur, programmadirecteur, investeerder en adviseur, gaven ter plekke advies aan de lokale energie bedrijven Nieuwleusen Synergie, Energiepark Heeten, Reggestroom en Deventer energie cooperatie. Download het verslag.

 
 

Video's

 
samenwerken_aan_nieuwe_energie_lettercontourenduurzaamdorp2011logo_jpgnaar boven
naar boven