Leegstand winkelgebieden

Gepubliceerd op 11 juli 2018

Er staan in de provincie Overijssel gemiddeld meer winkels leeg dan in de andere Nederlandse provincies. En daar moeten gemeenten natuurlijk mee aan de bak, samen met de lokale winkeliers. Als provincie vinden we hier natuurlijk ook wat van, maar wel met een andere rol: we proberen deze ontwikkelingen voor gemeenten zo goed mogelijk in de gaten te houden.

Foto winkelstraat Deventer, bron gemeente Deventer

Provinciale Retaildeal

Zo is er een aanpak hiervoor vastgelegd in de “Provinciale Retaildeal (pdf, 439 kB)”, getekend door alle provincies gezamenlijk met het Ministerie van Economische Zaken. Naast deze gezamenlijke landelijke ondertekening tekende Overijssel ook een eigen retaildeal (pdf, 269 kB) met het ministerie. Ook de 25 Overijsselse gemeenten tekenden een retaildeal. Zij maken plannen om winkelleegstand tegen te gaan.

Leegstandsmonitor

Overijssel lanceerde hiervoor de Online Monitor Winkelleegstand. De Monitor Winkelleegstand is specifiek ontwikkeld voor winkelleegstand, en maakt gebruik van Locatus-data. De algemene Leegstandsmonitor Overijssel brengt leegstand van 9 verschillende soorten vastgoed in beeld voor Overijssel en Nederland. Samen met de Stadsbeweging werkt Overijssel met allerlei partijen samen aan levendige centrumgebieden. Ondernemers en ondernemersverenigingen kunnen onder andere gebruik maken van regelingen uit ons MKB-programma.

Subsidie

Alle subsidieregelingen zijn te vinden via ons subsidieloket.