Publius Cornelius Tacitus

Gepubliceerd op 13 juni 2013

Publius Cornelius Tacitus (56-117 na Chr.) was één van de eerste die over andere volken, zoals de Germanen, schreef. Uiteraard zal hij de Germanen door een Romeinse ‘bril' hebben bekeken. Hieronder staan een aantal stukjes uit zijn boek ‘Germania'.

Romeins aardewerk, terra Sigillata, uit Saasveld

Citaten uit boek 'Germania'

"Germanen hebben woeste blauwe ogen, roodblond haar en een groot postuur. Bin­nenshuis lopen kinderen er overal naakt en vuil bij, en zo krijgen ze de ledematen die wij zo bewonderen. Een moeder geeft haar eigen kinderen de borst, dat wordt niet uitbesteed aan slavinnen of voedsters. Kinderen van de hoogste klasse worden niet vertroeteld en je ziet dus geen verschil met die van de laagste klasse: ze leven te midden van hetzelfde vee, op dezelfde grond totdat de vrijgeborenen een aparte groep vormen en zich onderscheiden door hun dapperheid."

Romeinse munt (periode 364-378 na Chr.) gevonden in Enschede"Het is vrij algemeen bekend dat Germaanse stammen niet in steden wonen; ze kunnen niet eens tegen huizen die aan elkaar vastzitten. Ze wonen apart, daartoe aangetrokken door een bron, veld of woud. (...) Ze kennen geen aaneengesloten en onderling verbonden gebouwen. Ieder laat rondom zijn huis een strook vrij ter bescherming tegen brand of uit gebrek aan bouwkennis. Zelfs het gebruik van natuursteen en baksteen is onbekend. Voor alles gebruiken ze ruw bewerkt hout, zonder aandacht voor een fraaie of aantrekkelijke aanblik. Bepaalde plekken pleisteren ze wat zorgvuldiger met aarde die zo zuiver is en zo glanst dat het eruit ziet als schilderwerk met gekleurde contouren."

"Wanneer men niet in oorlog is verwikkeld, brengt men de tijd door met een beetje jagen en vooral nietsdoen. Men geeft zich dan over aan slapen en eten."

Romeinse mantelspeld uit Wierden-Huurne