Nieuwe tijd

Gepubliceerd op 1 september 2014

Tinnen lepels uit het verdronken turfstekersdorp Beulake

Belangrijke gebeurtenissen

Het jaar 1500 is niet voor niets gekozen als beginpunt voor de nieuwe tijd. Door belangrijke gebeurtenissen, zoals de ontdekking van Amerika (1492) en Luther die zijn stellingen publiceerde (1517) en daarmee de reformatie inluidde, markeert het een nieuwe periode.

Verschillen tussen arm en rijk

Wat betreft de woningen waren de verschillen tussen rijk en arm groot. Het was in de regel ongezond om in de dicht opeen gebouwde steden te leven. Alleen de welgestelden konden zich spiegels en vensterruiten van glas veroorloven. Op het platteland was een schoorsteen een teken van maatschappelijk succes. De armen aten uit houten kommen, die langza­merhand werden vervangen door vaatwerk van tin. Porselein werd in toenemende mate aan­geschaft door de welgestelden.

Kommetje afkomstig van het Kasteel/Huis Gerner te DalfsenOndanks de toenemende welvaart gingen de leefomstandigheden van de armen er niet echt op vooruit. Omdat er meer monden gevoed moesten worden, werd een groter deel van het landbouwareaal dan voorheen gebruikt voor akkerbouw. Er werd minder vlees gegeten dan in de middeleeuwen en de tarwe die de boeren verbouwden werd opgegeten door de welgestelden. Zelf aten de boeren meestal brood gemaakt van rogge, gerst of haver en in tijden van voedselschaarste eikels en wortels.

Door vernieuwende inzichten, technieken en industrialisering zijn sinds de 20ste eeuw de onhygiënische toestanden in de steden verleden tijd, maar onderscheid tussen huizen van arm en rijk is er nog altijd.