Informatie voor dakeigenaren

Gepubliceerd op 25 september 2018

Vanaf 2024 is in Nederland asbest op de daken verboden. De gezondheidsrisico’s van verouderde asbestdaken is de belangrijkste reden voor dit verbod. Daarnaast kunt u straks uw dak niet meer verzekeren en de kosten voor dakvervanging stijgen. Als dakeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering of ‘duurzame’ vervanging. Dit verbod geldt voor iedereen, of het nu gaat om het dak van een woning, bedrijf of maatschappelijk gebouw en ongeacht de grootte of het type dak. Hoe pakt u dit aan en wie kan u daarbij helpen? Zijn er subsidies of regelingen waar u gebruik van kunt maken? En hoe kunt u uw dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen?

Martine2

Uw gemeente is het eerste aanspreekpunt voor vragen over het asbestdakenverbod, de aanpak en de mogelijkheden. Als provincie hebben we alvast een aantal praktische zaken voor u op een rij gezet.

Gemeenten

Een overzicht van informatiepunten van de gemeenten in Overijssel. 
Hier vindt u meer informatie over onder andere de aanpak van asbestdaken en de stortmogelijkheden in uw gemeente.

Wat kost het vervangen van mijn dak?

Heeft u een asbestdak kleiner dan 35 m2, dan mag u het dak zelf vervangen. Deze aanpak is veruit de voordeligste. Boven de 35 m2 bent u verplicht uw dak te laten vervangen door een gecertificeerd saneringsbedrijf. Voor een indicatie van de kosten hebben we een aantal rekenvoorbeelden samengesteld. De rekentool van Countus geeft u als ondernemer een indicatie van de vervangingskosten, inclusief gebruik van  subsidiemogelijkheden. Voor actuele prijzen kunt u terecht bij asbestsaneerders en bedrijven die voor u een nieuw dak kunnen verzorgen.

Rekenvoorbeelden vervanging asbestdaken (particulieren en bedrijven) (xlsx, 61 kB)

Rekentool (ondernemers) (xlsx, 65 kB)

In onderstaande infographic ziet u hoe u stap voor stap de vervanging van uw dak kunt bekostigen en zelfs kosten kunt verlagen! In de brochure vindt u meer informatie hierover. Wilt u daarnaast uw dak duurzaam en (meer) energiebesparend maken, kijkt u dan naar het aanvullende inlegvel voor de beschikbare subsidies en regelingen.

Infographic financiering (particulieren, stichtingen en verenigingen) (pdf, 69 kB)

Infographic financiering (ondernemers) (pdf, 74 kB)

Brochure dakvervanging bekostigen en kosten verlagen (particulieren, stichtingen en verenigingen) (pdf, 777 kB)

Brochure dakvervanging bekostigen en kosten verlagen (ondernemers) (pdf, 857 kB)

Inlegvel Maak uw dak ook duurzaam en energiebesparend (particulieren, stichtingen en verenigingen) (pdf, 556 kB)

Inlegvel Maak uw dak ook duurzaam en energiebesparend (ondernemers) (pdf, 552 kB)

Subsidies, fondsen en regelingen

Zowel vanuit de landelijke overheid als gemeenten zijn er subsidies, fondsen (leningen) en regelingen waar u gebruik van kunt maken om de kosten voor het vervangen van uw asbestdak te verlagen.

Subsidies, fondsen en regelingen (pdf, 37 kB)

Informatie en links

Er is veel informatie te vinden over asbest, het asbestdakenverbod en over dakverwijdering en dakvervanging. Waar vindt u wat?