Voor Dakeigenaren

Gepubliceerd op 29 juli 2019

Vanaf 2025 is in Nederland asbest op de daken verboden. De gezondheidsrisico’s van verouderde asbestdaken is de belangrijkste reden voor dit verbod. Als dakeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering of ‘duurzame’ vervanging. Dit verbod geldt voor iedereen, of het nu gaat om het dak van een woning, bedrijf of maatschappelijk gebouw en ongeacht de grootte of het type dak. Hoe pakt u dit aan en wie kan u daarbij helpen? Zijn er subsidies of regelingen waar u gebruik van kunt maken? En hoe kunt u uw dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen? Als provincie hebben we een aantal praktische zaken voor u op een rij gezet.

asbestdak

Waar vind ik een saneerder?

Op de site www.ascert.nl vindt u gecertificeerde en professionele asbestsaneerders.

Bij wie kan ik terecht voor informatie?

Uw gemeente is het eerste aanspreekpunt voor vragen over het asbestdakenverbod, de aanpak en de mogelijkheden. Kijkt u voor meer informatie over het verbod, de aanpak van uw asbestdak en stortopties op de site van uw gemeente. Gemeenten in Overijssel

Asbestdak, wat nu?

Heeft u een asbestdak kleiner dan 35 m2, dan mag u het dak zelf vervangen onder voorwaarden. Op de site van MilieuCentraal vindt u informatie, de voorwaarden waaronder u zelf mag saneren en een filmpje hoe u het aan kunt pakken. Bent u een ondernemer of is uw dak groter dan 35 m2, dan moet u uw dak laten saneren door een gecertificeerd saneringsbedrijf.

Wat zijn de kosten?

Onze rekenvoorbeelden geven een beeld van de kosten voor de vervanging van uw asbestdak. Vraag voor actuele prijzen een offerte op bij professionele saneerders.

Rekenvoorbeelden vervanging asbestdaken (particulieren en bedrijven) (xlsx, 61 kB)

Rekentool (ondernemers) (xlsx, 65 kB)

Asbestdakenkaart

asbestkaart

De asbestdakenkaart laat zien waar in uw gemeente, buurt of straat asbestdaken te vinden zijn. Ziet u informatie die niet correct is, geeft u dat dan aan via de reageeroptie.