Voor Dakeigenaren

Gepubliceerd op 9 januari 2020

Heeft u een pand gebouwd voor 1994? Dan kan het dak asbest bevatten. Steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond, duurzaam en energiebesparend dak. Zo blijft uw woning, pand of schuur waardevast, verkoopbaar en verzekerbaar bij schade en brand. Die investering is zeker de moeite waard. Gaat u verbouwen of verhuizen? Wilt u uw pand duurzamer en energiezuiniger maken of investeren in de toekomst van uw bedrijf of erf? Dan is dat het moment om uw dak aan te vervangen. Hoe pakt u dit aan en wie kan u daarbij helpen? Zijn er financiële of ruimtelijke regelingen waar u gebruik van kunt maken? En hoe kunt u uw dak verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen? Als provincie hebben we een aantal praktische zaken voor u op een rij gezet.

asbestdak

Waar vind ik een saneerder?

Op de site www.ascert.nl vindt u gecertificeerde en professionele asbestsaneerders.

Bij wie kan ik terecht voor informatie?

Uw gemeente is het eerste aanspreekpunt voor vragen over wat moet en mag als het gaat om de vervanging of sanering van een asbestdak. Zij hebben vaak ook informatie over de aanpak, informatie over het storten van asbest en mogelijkheden om dakvervanging mogelijk te maken (regelingen en leningen). Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over de lokale aanpak van asbestdaken.

Asbestdak, wat nu?

Heeft u een asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u uw dak zelf vervangen onder voorwaarden. Op de site van MilieuCentraal vindt u hierover alle informatie, inclusief een filmpje over hoe u het aan kunt pakken. Bent u een ondernemer of is uw dak groter dan 35 m2, dan moet u uw dak laten saneren of vervangen door een gecertificeerd saneringsbedrijf. Op www.ascert.nl vindt u deze professionele saneerders.

Wat zijn de kosten?

Onze rekenvoorbeelden geven een beeld van de kosten voor de vervanging van uw asbestdak. Vraag voor actuele prijzen een offerte op bij professionele saneerders.

Rekenvoorbeelden vervanging asbestdaken (particulieren en bedrijven) (xlsx, 61 kB)

Rekentool (ondernemers) (xlsx, 65 kB)

Asbestdakenkaart

asbestkaart

De asbestdakenkaart laat zien waar in uw gemeente, buurt of straat asbestdaken te vinden zijn. Ziet u informatie die niet correct is, geeft u dat dan aan via de reageeroptie.