Overijssel doet mee!: Provinciespel

Tijdens het Provinciespel richten studenten hun eigen provincie in. Moet er meer streekvervoer komen, sneller internet of is het juist belangrijk dat er nieuwe bedrijventerreinen worden gebouwd?  

Hoe werkt het?

Tijdens het Provinciespel bepalen studenten samen hoe hun provincie eruit zou zien als zij het voor het zeggen hadden. Er is uit een grote hoeveelheid voorzieningen te kiezen. Gaat de klas voor meer streekvervoer? Meer groen? Of misschien een winkelcentrum? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de studenten verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat. Na afloop van het spel kunnen studenten hun vragen stellen aan echte Statenleden en er op die manier achter komen of de vergaderingen in het echt ook zo verlopen. 

Het Provinciespel wordt gespeeld in de Statenzaal op het provinciehuis. In het midden ligt de plattegrond van de provincie Overijssel en er wordt gewerkt met speelblokken die gebouwen en voorzieningen uitbeelden. Deelnemers mogen plaatsnemen op de zetels achter de microfoons.  

In twee uur tijd ervaren ze dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Zo wordt hun interesse gewekt voor democratische besluitvorming en leren ze globaal over welke onderwerpen het provinciale bestuur gaat. 

Aanmelden

Meld uw klas(sen) aan voor het Provinciespel (via ProDemos).