ODM: Democratiespel

Wat doet een raadslid of Statenlid? Waar gaat een gemeente over, en de provincie, en het Rijk? En hoe worden beslissingen genomen? Voor jongeren én volwassenen organiseert de provincie Overijssel, samen met een groot aantal gemeenten en ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, democratiespelen op het provinciehuis of gemeentehuis.

Hoe werkt het?

Tijdens het Democratiespel kruipen de deelnemers in de huid van een politicus. De deelnemers worden ingedeeld in een politieke partij en per partij wordt er een mening gevormd over een bepaald voorstel waarover zij met elkaar in debat gaan. Bij dit spel is een echte politicus aanwezig waarmee de deelnemers zowel voor als na het spel in gesprek gaan.

Het spel is geschikt voor minimaal 12 en maximaal 30 personen.

Onderwerp

Het democratiespel kan gespeeld worden rondom verschillende thema’s:

  • Woningmarkt - Meer woningen voor ouderen of jongeren?
  • Veiligheid – Veiligheid in het Openbaar Vervoer
  • Sociale Kwaliteit – Investeren in sport en bewegen of in cultuur?
  • Leefomgeving – Leefbaar platteland voor jongeren

Heeft u voorkeur voor een bepaald thema, geef dit dan in het opmerkingenveld bij de aanvraag aan. Als u geen voorkeur aangeeft, bepaalt de provincie het thema waarmee het spel gespeeld wordt.

Reserveer een spel

Let op: als u een democratiespel reserveert op het provinciehuis vraagt u deze aan als 'provinciespel'. Op basis van het niveau van de klas wijzen wij een democratiespel of provinciespel toe.