Vervangen damwanden Kanaal Almelo - De Haandrik

Gepubliceerd op 12 mei 2021

We vervangen de damwanden op verschillende plekken bij Kanaal Almelo - De Haandrik. Dit is nodig om het kanaal veilig te houden voor gebruikers en omgeving. We starten in Vroomshoop tussen Schoolstraat 17 en Fortwijk. Dit is een gedeelte van 800 meter. Het vervangen van deze damwanden is nodig om het kanaal veilig te houden. Daarom kunnen deze werkzaamheden niet worden uitgesteld.

Waarom is dit nodig?

Op verschillende plekken werkt de provincie aan de vaarwegen. Dit ‘groot onderhoud’ voeren we eens in de 10 tot 15 jaar uit. Dit geldt ook voor Kanaal Almelo - De Haandrik. De damwanden zijn in dit gebied nodig aan vervanging toe.

Wat is een damwand?

Een damwand is een constructie van hout, beton of staal, bedoeld om het water tegen te houden en te laten keren. De komende jaren vervangen we deze damwanden op verschillende plekken in Kanaal Almelo - De Haandrik door langere damwanden van staal.

Hoe vervangen we de damwanden?

Bij het vervangen van de damwanden plaatsen we eerst nieuwe, stalen damwanden achter de oude damwanden. Daarna halen we de oude damwanden uit het kanaal en voeren die af. De nieuwe damwanden worden met een trilblok aangebracht. Trillen is, gelet op de bodem, de enige realistische optie.

Metingen

Bij het plaatsen van de damwanden ontstaan trillingen. Er is een kleine kans dat die effect hebben op de panden langs het kanaal. Daarom houden we dit uiterst zorgvuldig in de gaten. Dit doen we door binnen een straal van 50 meter rond het trilblok:

  • vóór en na de werkzaamheden aan het kanaal bouwkundige opnames van de panden te maken.
  • hoogtemetingen te doen.
  • trillingsmeters op panden te plaatsen.

Animatie bouwkundige opnames Kanaal Almelo - De Haandrik

Hoe het opnemen van de bouwkundige opnames van panden in zijn werk gaat, ziet u in onderstaande animatie.

video: Animatie bouwkundige metingen Kanaal Almelo - De Haandrik

Animatie trillingsmeters

Onderstaande animatie gaat over het plaatsen van trillingsmeters.

video: Animatie trillingsmeters bij Kanaal Almelo - De Haandrik