Fauna Uittreed Plaatsen helpen dieren uit het water te klimmen

Gepubliceerd op 14 oktober 2021

Tot de afrondende werkzaamheden langs het Kanaal Almelo-De Haandrik in Vroomshoop hoort ook het aanleggen van vier Fauna Uittreed Plaatsen (FUP’s). Beens Speciale Projecten, onderdeel van Beens Groep, brengt de nieuwe  FUP’s aan. Het zijn voorzieningen voor dieren, zoals reeën, om uit het water te kunnen klimmen, als zij in het kanaal zijn terechtgekomen. Zonder FUP’s lukt dat niet, omdat de oeverbeschoeiing te hoog is. De nieuwe FUP’s komen op dezelfde locatie als de oude. Ze worden op regelmatige afstand van elkaar geplaatst, zodat de dieren niet ver hoeven te zwemmen en de kans op verdrinken klein is.

In de oude situatie bevonden de FUP’s zich aan de wegzijde van de damwand. In de nieuwe situatie komen ze aan de waterzijde, omdat er geen plaats is in de wegberm. Ze kunnen aan de waterzijde ook beter worden opgemerkt door reeën, die zwemmend langs de oever op zoek zijn naar een plek om uit het water te komen. De kans dat een vrachtschip in aanraking komt met een FUP is klein. Bovendien zijn ze zo ontworpen, dat ze minimale schade veroorzaken.

De FUP’s zijn voorafgaand aan plaatsing zoveel mogelijk prefab samengesteld. Ze zijn opgebouwd uit houten en stalen materialen, die voor een groot deel afkomstig zijn uit het circulaire depot van Beens Groep in Lelystad. Dat geldt voor de funderingspalen en planken, die eerder onderdeel waren van een politiesteiger in Amsterdam en dienst deden als oeverbeschoeiing in Kanaal Omval Kolhorn in Noord-Holland. Met het circulaire hergebruik van bouwmaterialen sparen we grondstoffen, het milieu en het vermindert de CO2-uitstoot. Met een kraan worden de FUP’s bovenop de funderingsbalken gehesen en daaraan vastgemaakt. Uiterlijk eind oktober zijn de vier FUP’s bij Vroomshoop gereed.