Interview Guus Baggerman

Gepubliceerd op 19 augustus 2021

De bouwvak zit er op. De werkzaamheden aan het Kanaal Almelo-De Haandrik zijn weer gestart. Ook komen er op regelmatige basis weer updates over de werkzaamheden op deze website. We beginnen met een achtergrondartikel.

Even voorstellen: trillingsexpert Guus Baggerman

Safety first! Dat geldt overal waar gewerkt wordt met zware machines, zoals bij het aanbrengen van nieuwe damwanden langs het Kanaal Almelo-De Haandrik. De veiligheid is niet alleen belangrijk voor de medewerkers, maar ook voor de omgeving. Daarom heeft de provincie Overijssel het bureau Vermeer Expertise ingeschakeld om voorafgaand aan de werkzaamheden in Vroomshoop voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan hoogtemetingen en het plaatsen van trillingsmeters aan de huizen langs het kanaal. Wij spraken kort met veiligheidsexpert Guus Baggerman van Vermeer op het inlooppunt aan de Schoolstraat 14 in Vroomshoop.

Veiligheidskunde

Guus Baggerman is 29 jaar en woont in Apeldoorn. Hij heeft een HBO-studie integrale veiligheidskunde afgerond. “Ik kwam na mijn studie  in contact met Vermeer Expertise. Hier ben ik nu 4,5 jaar werkzaam en voel mij er prima op mijn plaats. Ik heb de eerste 1,5 jaar als bouwkundig opname expert gewerkt en ben daarna als planner/werkvoorbereider aan de slag gegaan. In deze periode heb ik mij ook ontwikkeld tot trillingsexpert”, aldus Baggerman.

Risicobeheersing

Vermeer Expertise is een onderdeel van de Vermeer Groep. Baggerman legt uit waar de deskundigheid van Vermeer uit bestaat: “Wij zijn dé specialist in risicobeheersing. Wij adviseren onze opdrachtgevers hoe zij het beste de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden kunnen beheersen. Wij brengen deze risico’s in kaart en adviseren hoe deze in de gaten te houden. Dat kan bijvoorbeeld door het uitvoeren van bouwkundige opnames, trillingsmetingen, geluidsmetingen en hoogtemetingen.

Monitoring

Baggerman is eerder betrokken geweest bij werkzaamheden aan het kanaal in Daarlerveen en Vroomshoop. Hij kent de omgeving goed en heeft voor het huidige project bouwkundige vooropnames, hoogtemetingen en trillingsmetingen uitgevoerd. “Mijn voornaamste taak is het begeleiden van de monitoring van de trillingen. Mijn collega Milo Autsema staat naast het werk om de trillingen in de gaten te houden en het werk stil te leggen bij een overschrijding van de grenswaarde. Het is mijn taak om te controleren of alle meetsystemen tijdig en goed geplaatst zijn. Daarnaast adviseer ik de provincie en aannemer Beens op het moment van een overschrijding. Wij controleren of deze is veroorzaakt door het intrillen van de damwanden of dat deze trilling een andere oorzaak heeft”, aldus Baggerman.

Omgeving

“Ik ben het aanspreekpunt op locatie voor de omgeving. Bewoners kunnen met vragen over de metingen bij mij terecht. Het contact met de bewoners verloopt goed. Zij denken graag met ons mee over de datum van plaatsing en het uit voeren van de vooropnames.”