Gladheidsbestrijding in Overijssel

Gepubliceerd op 22 augustus 2022

Provincie Overijssel probeert de provinciale wegen onder winterse omstandigheden zo goed mogelijk begaanbaar te houden. Soms is het niet mogelijk om gladheid te voorkomen. In dat geval worden de gevolgen hiervan zoveel mogelijk beperkt. De provincie wil voor iedereen een optimale bereikbaarheid onder veilige omstandigheden.

Contact

Telefoon: 038 499 88 99
E-mail: wk@overijssel.nl

Wil je in de winter weten waar er gestrooid wordt? Volg de strooiwagens live op www.strooit.nu

Gladheidsmeldsysteem

meldsysteem aan een weg

De provincie heeft een eigen gladheidsmeldsysteem. Sensoren in het wegdek meten de wegdektemperatuur. Ook meten we de temperatuur van de lucht, luchtvochtigheid, geleidbaarheid, aanwezige restzout, dauwpunt en neerslag. Met deze gegevens, en met de gegevens van een weerbureau, schat de Coördinator Gladheidsbestrijding in of en wanneer de weg glad wordt. Zo nodig zet hij een strooiactie op touw.

Wegenzout

tractor zout aan het scheppen

Provincie Overijssel strooit wegenzout vanuit zeven steunpunten verdeelt over Overijssel. Drie steunpunten zijn van provincie Overijssel en vier van Rijkswaterstaat. De drie Overijsselse steunpunten hebben een gezamenlijk opslagcapaciteit van 2.000.000 kilo wegenzout. Daarnaast beschikt de provincie over een strategische voorraad van 3.500.000 kilo wegenzout. Weet u dat bij een preventieve actie de zoutstrooier 7 of 10 gram per vierkante meter strooit? Dat is niet meer dan een theelepeltje zout per m2!

Het weer....

meteoroloog wijst naar een scherm met weerfoto's

Het weerbureau heeft een ondersteunende rol. Zij leveren actuele neerslagbeelden, satellietbeelden en weerkaarten. Ook maken zij met de meetgegevens van alle meetstations een verwachtingsmodel van 3 tot 6 uur vooruit. De meteoroloog is 24 uur per dag bereikbaar voor specifieke ondersteuning en advies.

Bruggen en viaducten

ijs op een brug (glad)

Viaducten maar vooral (stalen) bruggen worden eerder glad dan een ‘gewone’ weg. Bruggen koelen sneller af en er kan meer vocht op de brug neerslaan dan op een weg. In Provincie Overijssel zijn twee bruggen die eerder glad kunnen worden. Dit is de ‘Molenbrug’ bij Kampen en de ‘Zwartewaterbrug’ bij Hasselt. Op beide bruggen staat een gladheidmeldsysteem. Zo nodig strooien wij daar. De Molenbrug heeft daarnaast een sproei-installatie. Deze sproeit automatisch wanneer de wegdektemperatuur rond de +0,2 graden is.

Volg Overijssel voor gladheidsmeldingen

Ons Twitter-account is gekoppeld aan ons gladheidsmeldsysteem. Dat betekent dat strooiacties direct en automatisch op ons Twitter-account worden gedeeld met onze volgers. Per steunpunt wordt een specifieke 'strooitweet' verstuurd. @ProvOverijssel

Strooien met beleid

Sinds 2020 zijn de strooiwagens van Provincie Overijssel uitgerust met het systeem 'automatisch strooien'. Dit systeem begeleidt de chauffeur over de juiste wegen. Ook zorgt het systeem ervoor dat de strooier op het juist moment aan en uit gaat en met de vooraf ingestelde hoeveelheid wegenzout op de juiste breedte strooit. De chauffeur hoeft met dit systeem minder handelingen in de cabine te doen en kan zijn aandacht bij het verkeer houden. Dit vergroot de (verkeers)veiligheid.

Strooiroutes van provincie Overijssel stemmen wij elk jaar af met andere Overijsselse wegbeheerders en omliggende provincies.