Ecoduct over de N340 geopend

Gepubliceerd op

Vrijdagmiddag is het eerste groen geplant op het ecoduct over de N340 bij Ommen. Dat deden gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Alice van den Nieuwboer van de gemeente Ommen samen met schoolkinderen uit groep 5 en 6 van OBS De Dennenkamp. De komende maanden worden in het hele projectgebied van de Vechtdal Verbinding nieuwe bomen en bosschages aangeplant. Die komen in de plaats van het groen dat eerder moest wijken voor de bouwwerkzaamheden aan en rond de weg.

De kinderen werden ontvangen door de heer van der Heide op Landgoed Den Woesten Heide. Daar leerden ze over de planten en dieren die in deze omgeving leven. Vervolgens wandelde het gezelschap door het bos naar het ecoduct, waar ze gezamenlijk de eerste bosschages planten en daarmee het ecoduct officieel openden.

‘Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de Vechtdal Verbinding. Weggebruikers profiteren nu van een snellere en veiligere verbinding hier in het Vechtdal. Het aanplanten van het groen zie ik als de omlijsting van deze werkzaamheden. Dat we extra groen kunnen terugplaatsen is bovendien een mooie toevoeging voor de omgeving.’ vertelt gedeputeerde Boerman.

Veilige oversteekplaats

Om de oversteek voor klein en middelgroot wild veiliger te maken zijn in het projectgebied van de Vechtdal Verbinding faunapassages aangelegd. Hierdoor worden ecologische verbindingen verbeterd voor diverse diersoorten die in dit gebied leven. Denk hierbij aan reeën, otters, marterachtigen en amfibieën. Het projectgebied is voorzien van zeventien fauna- en dassentunnels en het ecoduct dat vandaag geopend is. Deze fauna- en dassentunnels worden geplaatst om de barrièrewerking van deN340 en N48 te beperken en de fauna-uitwisseling van het Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000 te verbeteren. De aanleg van deze faunapassages zijn inmiddels klaar. Naast deze faunapassages worden ook faunarasters geplaatst om bijvoorbeeld reeën, dassen en amfibieën te geleiden naar een veilige oversteekplaats.