FAQ Landinrichting Staphorst
Veelgestelde vragen landinrichtingsproject Staphorst
In de landinrichting worden alle eigenaren op de zogenaamde peildatum geïnformeerd. Deze peildatum is voor Staphorst 1 september 2013. Op deze datum had u eigendom binnen de landinrichting, vandaar dat u dit bericht heeft gekregen. Ook in de toekomst zult u daarom nog vaker stukken van de verkaveling ontvangen. Ook de eigenaren waarbij in het kader van het ruilplan niets gewijzigd is, zoals bij u, ontvangen bericht.
In 2019 zijn afspraken gemaakt met eigenaren waar kavelaanvaarding nodig is. De uitvoeringscommissie vraagt daarvoor collectief de benodigde vergunningen aan, zodra dit weer mogelijk is (afhankelijk van de ontwikkeling in het Stikstof-dossier). De werkzaamheden kunnen dan in overleg met de afgaande eigenaar tussen het groeiseizoen 2020 en 2021 (najaar, winter, voorjaar) worden uitgevoerd. Dat met een eventuele uitloop naar 2021-2022.
Het klopt dat aan- en verkopen na de peildatum (1 september 2013) niet zijn verwerkt in het ruilplan. Deze aan- en verkopen zijn wel in de kadastrale registers vastgelegd en worden ook verwerkt in de ruilakte, die naar verwachting begin 2021zal passeren.
Voor de landinrichting geldt de peildatum als uitgangspunt. Winterseizoen 2020-2021 is de kavelovergang gepland. Als (een deel van) deze gronden in de tussentijd een andere eigenaar heeft gekregen, is het wenselijk dat u een bericht (brief, mail) stuurt aan de uitvoeringscommissie. In deze brief verzoekt u om de betreffende grond in verband met verkoop in gebruik te geven aan de nieuwe eigenaar. Als daar onderling overeenstemming over is en er geen andere partijen bij betrokken worden of geschaad worden, dan zal de uitvoeringscommissie daar bij de kavelovergang rekening mee houden.
Ingeval van aankoop na de peildatum, geldt dezelfde procedure. De eigenaar op peildatum van deze aangekochte grond, krijgt formeel gezien, na de kavelovergang de grond in gebruik. Wanneer hij of zij in een bericht verzoekt om het gebruik aan u te doen en er geen anderen door geschaad worden, zal de commissie hier ook rekening mee houden.
Vrijstellingen:
U mag grasland vernietigen als dit nodig is voor de aanleg en het onderhoud van infrastructuur en voor kavelinrichtingswerkzaamheden.
Aanleg en onderhoud infrastructuur:
Moet een netbeheerder een pijpleiding in uw grasland onderhouden of een nieuw net aanleggen? U kunt dan vrijstelling krijgen als u grasland scheurt of vernietigt buiten de toegestane periode. Het gaat om werkzaamheden voor gas, water of elektriciteit en andere publieke voorzieningen, waarvoor een ondergronds netwerk bestaat onder uw grasland. De aanleg van een weg valt niet onder de vrijstelling.
Kavelinrichtingswerken:
Moet u uw grasland vernietigen door kavelinrichtingswerkzaamheden? U mag het hele jaar door uw grasland vernietigen. Het is dan wel belangrijk dat de kavelinrichtingswerken gebeuren nadat er een plan is vastgesteld voor toedeling, een land- of inrichtingsplan of een reconstructieplan van uw gebied.
De gemeente Staphorst heeft maart 2019 het ‘Beleidsplan particuliere bomen gemeente Staphorst’ vastgesteld. De beleidsplannen voor gemeentelijke en particuliere bomen is vertaald in de zogenaamde ‘Groene Kaart’ van de gemeente Staphorst. Hierop staan ook waardevolle groene objecten die Staphorst kent. Daarnaast staan er landschapselementen op als houtwallen en singels, geriefbosjes, eendenkooien en kerkenbosjes. Het nieuwe beleid kent drie kapregimes: vrije kap, het lichte regime en het regime vergunningplicht. Op de Groene Kaart is te vinden of voor het kappen van een boom een vergunning nodig is of niet. De Groene Kaart is kunt u vinden op de website van de gemeente Staphorst.
De werkzaamheden voor het uitzetten van de (nieuwe) kavelgrenzen pakt het kadaster normaliter op als het oogstseizoen ten einde is. Dan zijn de desbetreffende kavels goed toegankelijk om de diverse piketten te kunnen plaatsen. Op dit moment lijkt een datum ergens medio november 2020 voor de hand te liggen.
Bestaande grenzen die niet duidelijk zijn, moet u vóór 1 juni 2020 melden bij de uitvoeringscommissie De commissie zal dan beoordelen of uw verzoek , om in aanmerking komt voor een kavelgrensuitzetting.
Deze komen niet voor vergoeding in aanmerking. Ze kunnen achterblijven.
Het land moet schoon zijn, ontdaan van afrasteringen (in overleg met de nieuwe eigenaar).
Voor een deel. In het noordwesten van het projectgebied niet. Bij Spoortippe en Punthorst wordt wel een aantal waterlopen verbreed, zodat op die manier de waterhuishouding verbetert. Daar waar het gaat om percelen met zogenaamde ‘oergrond’, zal er bij uitruil goed naar worden gekeken of er sprake is van grondruil met een zelfde soort percelen. Als iemand toch een perceel met oergrond krijgt toebedeeld en dat had die persoon niet ingebracht, dan wordt met kavelaanvaardingswerken het perceel aanvaardbaar gemaakt.
Het ruilplan van de uitvoeringscommissie is onherroepelijk. Dat ruilplan vormt de basis voor de aktepassering van de verkaveling. Los daarvan bent u er vrij in om uw grondpositie te verbeteren door met andere eigenaren grond te ruilen, te kopen, of te verkopen. De uitvoeringscommissie heeft daar echter geen rol meer in.
Nee, bij de aktepassering in deze wettelijke herverkaveling zetten alleen de voorzitter en secretaris van de uitvoeringscommissie hun handtekening, alsook de notaris. Dat is zo vastgelegd in de Wilg (Wet inrichting landelijk gebied). Gronden die liggen in het blok (van de wettelijke herverkaveling) doen mee met de uitruil, of een eigenaar daar vooraf nu wel of niet mee heeft ingestemd.
De kosten voor iedereen die betrokken is bij de landinrichting worden duidelijk als de uitvoeringscommissie de zogeheten ontwerp-Lijst der Geldelijke Regelingen (LGR) ter visie legt. Dit staat gepland in de tweede helft van 2021. In deze lijst zijn op bedrijfsniveau de kosten uitgewerkt. Iedereen weet dan wat hij of zij moet betalen. Op het moment dat de gronden in gebruik worden gegeven – gepland winterseizoen 2020-2021 – zijn die kosten nog niet bekend. Dat komt omdat het kostenoverzicht in de LGR is opgebouwd uit – grofweg – 4 onderdelen:
- ieders bijdrage aan het nut van de verkaveling (op basis van de schatting);
- idem aan de kosten kavelaanvaardingswerken;
- de verrekenbare kosten per bedrijf (te verrekenen tussen afgaande en opkomende eigenaar);
- ieders bijdrage aan het totaal van verrekenbare kosten die voor rekening van het blok komen.
Om deze onderdelen goed te berekenen zijn de voorbereidingen in 2019 begonnen. Zo zijn de werkzaamheden om het nut te schatten in oktober 2019 gestart.
Alle betrokkenen zullen met de uitkomsten van deze schatting zelf een eerste indicatieve schatting van de kosten op bedrijfsniveau kunnen maken. Deze informatie zal tijdens een informatieavond begin 2020 ter beschikking worden gesteld. Het definitieve resultaat van de nut schatting wordt, net als de overige verrekenbare kosten op bedrijfsniveau, pas publiek bekend bij de ter visie legging van de ontwerp-LGR.
Gedeputeerde Staten (GS) hebben in 2013 bij de vaststelling van het inrichtingsplan opdracht gegeven voor die wettelijke herverkaveling. Dat inrichtingsplan is er gekomen, omdat de gemeente Staphorst dat in 2010 aan GS heeft verzocht. En dat verzoek vindt weer zijn oorsprong in de positieve uitkomst van de landbouw enquête (2007): start een wettelijke ruilverkaveling.
Neem voor overige vragen contact op met:
Secretariaat commissie:
Hans Maalderink
E-mail: dj.maalderink@overijssel.nl
Telefoon: 038 499 73 42