Arbeidsmarkt

Gepubliceerd op 10 november 2022

De provincie vindt thema’s als goede krachtige economie, energietransitie, circulariteit en digitalisering belangrijk. Benodigde vakmensen voor de provinciale opgaven, waaronder een aantal van deze thema’s vallen, zijn essentieel. Door middel van ons arbeidsmarktprogramma wordt hier actief op ingezet.

Onze belangrijkste thema’s:

 • Inclusiviteit: iedereen die kan en wil werken moet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt.
 • Wendbaar: vraag en aanbod sluit beter aan op de arbeidsmarkt.
 • Toekomstgericht: leren en werken met nieuwe technologieën.

Contact

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelende arbeidsmarkt in Overijssel? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ons programma? Neem contact met ons op via arbeidsmarkt@overijssel.nl

Arbeidsmarktdashboard

Kijk voor data over arbeidsmarkt, onderwijs, economie en competenties in Overijssel op www.arbeidsmarktinzicht.nl

Podcast 'De werkbank'

In de podcast rijden we met De Werkbank langs bedrijven in de provincie Overijsel, op zoek naar mooie initiatieven die de arbeidsmarkt versterken. Laat je inspireren door hun ideeën voor een goed functionerende arbeidsmarkt en een krachtige economie.

Luister naar:

 1. Deel 1 van de podcast over 'Werken in de energietransitie'
 2. Deel 2 van de podcast over 'Talent aantrekken en vasthouden in Overijssel
 3. Deel 3: De inclusieve arbeidsmarkt in Overijssel

Subsidies van de provincie

De provincie heeft subsidieregelingen beschikbaar om projecten te ondersteunen die bijdragen aan een inclusieve, wendbare en toekomstgerichte arbeidsmarkt.

Heb jij een goed idee of project dat aansluit bij onze ambities? Neem dan voordat je de subsidie officieel aanvraagt contact met ons op via arbeidsmarkt@overijssel.nl.

Subsidies leven lang ontwikkelen

Binnen de regio zijn nog meer regionale, provinciale en landelijke subsidiemogelijkheden voor een leven lang ontwikkelen. Nieuwsgierig welke? Bekijk alle subsidiemogelijkheden op www.overijsselleertverder.nl.

Wat doen we?

Provincie Overijssel werkt samen met partijen in de regio en wij richten ons op een aantal activiteiten:

Sturing, monitoring en kennisdeling

Op dit moment worden kennis en ervaringen gedeeld binnen 2 leernetwerken:

 • talent
 • inclusie

Via Arbeidsmarktinzicht kun je op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen van de Overijsselse arbeidsmarkt. Op Overijssel Leert Verder staat overzicht van regelingen op het gebied van scholing en ontwikkeling.

Talent behouden en aantrekken

In Overijssel kun je als jonge afgestudeerde fijn wonen, werken en leven. Dit vinden wij belangrijk omdat we jongeren nodig hebben voor de banen hier in Overijssel. Daarom steunen we projecten zoals Jobopp, waar je als afgestudeerde terecht kan om een leuk baan of traineeship te krijgen.

Op vindstages.nl vind je stageplekken bij bedrijven en organisaties in Deventer en de regio. Op Twente.com kun je alles vinden over werken, wonen en leven in Twente.

Vakmensen voor de energietransitie

Wij ondersteunen 10 micro learning communities tussen bedrijven en onderwijs. In deze learning communities werken vakmensen, studenten, docenten en specialisten samen aan oplossingen en nieuwe inzichten voor relevante vraagstukken rondom de energietransitie. Een voorbeeld van zo’n learning community is Gas erop! Kijk voor meer informatie: Gas erop! Leergemeenschappen in de installatiebranche - TechYourFuture of beluister onze eerste podcast.

Leven lang ontwikkelen

Dat iedereen zich verder kan ontwikkelen is van groot belang voor de provincie Overijssel. Daarom is er in iedere regio een scholingsfonds:

Ontwikkelmogelijkheden voor instromers

Opleidingsfondsen van de installatie, bouw en metaal hebben de handen ineen geslagen. Zij bieden ontwikkelmogelijkheden voor werkgevers, werkenden en instromers. Kijk hier voor meer informatie op Overijssels Vakmanschap.

Inclusie

We hebben iedereen die wil en kan werken hard nodig op de arbeidsmarkt. Daarom ondersteunen wij een aantal beeldbepalende projecten die als voorbeeld kunnen dienen in de regio, zoals:

Verder werken we aan:

 • Een grensoverschrijdende arbeidsmarkt.
 • Een skillsgerichte aanpak.
 • Voldoende vakmensen voor de circulaire economie.