
Verduurzamen
Een duurzame economie is belangrijk om Overijssel aantrekkelijk te houden. Daarom investeren we in schone vormen van energieopwekking. Op het gebied van verduurzaming heeft de Nederlandse overheid 3 hoofddoelstellingen voor 2050. Allereerst wil men in 2050 beschikken over een volledig duurzame energievoorziening. Daarnaast wil men een economie ontwikkelen waarin afval niet bestaat en waarin grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Ten slotte willen we Nederland klimaatadaptief inrichten, zodat het bestand is tegen de veranderingen van het klimaat met bijbehorende gevolgen. Ondernemers kunnen met name een bijdrage leveren op het gebied van de energietransitie en circulaire economie.
Energiebesparing biedt kansen
Energie besparen biedt kansen voor u als ondernemer. Investeren in energiebesparende maatregelen zorgt voor lagere lasten en een beter imago. Veel bedrijven zijn zelfs bij de wet verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen en daarover te rapporteren. Hebt u, namens een collectief, een concreet plan om energie te besparen? Dan gaan wij graag met u in gesprek. Met een goede projectaanpak, een financieel steuntje in de rug en het juiste netwerk kunnen wij u helpen om uw plannen concreet te maken.
In het programma Nieuwe Energie OverijsselVerwijst naar een andere website werken we met zeven partners aan één doel: een energieneutraal Overijssel in 2050. Het doel voor 2023 is: 20% nieuwe energie en 6% energiebesparing. Door samen te werken kunnen we de energietransitie in Overijssel beter aanpakken. Dat doen we bijvoorbeeld door bestaande woningen en gebouwen te verduurzamen. Maar ook met elektrisch vervoer en waterstof, schonere industrie, minder emissie door de landbouw en opwek van hernieuwbare energie door zonnepanelen en windturbines. Informatie over de Energietransitie in Overijssel.Verwijst naar een andere website

Gebouwde omgeving
We werken aan een gebouwde omgeving met energieneutrale koop- en huurwoningen, maatschappelijk en commercieel vastgoed.
Gebouwde omgevingEnergie van de toekomst
Een succesvolle, haalbare en betaalbare energietransitie in Overijssel vereist een robuust en flexibel energiesysteem. Uit onze studie komen vier mogelijke toekomstscenario’s.
Energie van de toekomstBedrijven en industrie
40% van het energieverbruik in Overijssel komt van het bedrijfsleven (MKB en industrie). Hier liggen nog grote kansen om te verduurzamen.
Bedrijven en industrieEnergieopwekking
In 2023 komt 20% van alle energie in Overijssel uit nieuwe (duurzame) energiebronnen zoals wind, zon, biomassa, bodem en water.
Nieuwe energie opwekkenWindpark De Lutte
Eind vorig jaar zijn de voorbereidingen voor een windpark in De Lutte begonnen. De provincie beoordeelt of het plan aan alle voorwaarden voldoet.
Windpark De Lutte