Energieneutraal maken oude bedrijfshallen

Gepubliceerd op 23 oktober 2020

Hoe maken we oude bedrijfshallen energieneutraal? Met andere woorden: Hoe zorgen we ervoor dat een bedrijfshal evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft? Provincie Overijssel zoekt een goed en betaalbaar plan om bedrijfshallen te verduurzamen. Heb jij een goed idee en wil je een bijdrage leveren aan een duurzaam Overijssel? Dan komen we graag met je in contact!

Lamp groene energie

Op veel plekken in onze provincie staan verouderde bedrijfspanden; slecht geïsoleerde hallen die veel energie verbruiken. De oude panden hebben vaak een dak waarin asbest zit. Vanaf 2024 moet al het asbest zijn verwijderd. Als je toch je dak moet vervangen, is dat een goed moment om te kijken naar meer vernieuwing van je pand. Provincie Overijssel wil dit moment gebruiken om de panden energieneutraal te maken.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken ondernemers die een goed plan hebben om oude bedrijfspanden energieneutraal te maken; nul op de meter als het gaat om gas en elektriciteit. Wij zoeken een vernieuwend plan dat bestaat uit energiebesparing en comfortverhoging. Dat kan door bijvoorbeeld duurzame verwarming, led-verlichting of verbeterde isolatie. Ook kan het voorstel inzetten op het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, roof-top windturbines of het oogsten van bodemwarmte. Wellicht heb je zelf nog een goed idee waaraan wij nog niet dachten. We laten ons graag verrassen!

Betaalbaarheid is belangrijk; vernieuwing moet worden terugverdiend door besparing op energiekosten. En je moet er rekening mee houden dat de bedrijfshallen in gebruik zijn; tijdens de verbouwing moet het werk zoveel mogelijk kunnen doorgaan.

Contact

Ben je enthousiast? Neem contact met ons op. We bespreken dan hoe we je kunnen helpen om het voorstel in de praktijk te brengen. Uiteindelijk willen we de plannen doorontwikkelen tot een concept. Dat concept moet te gebruiken zijn voor veel verouderde bedrijfshallen in de provincie.

Renate van Drimmelen is voor de provincie Overijssel contactpersoon. Zij is bereikbaar via e-mail r.v.drimmelen@overijssel.nl of telefonisch op 06 51 84 49 27.