Provincie Overijssel als 1e klant: cementloos beton

Gepubliceerd op 29 januari 2019

De provincie Overijssel is op zoek naar oplossingen waardoor bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat. We willen minder luchtvervuiling en meer materiaal opnieuw gebruiken.

De aanleg van een rotonde in de N737 met cementloos beton

Proces

Het wegdek op de rotonde in de N737 van Deurningen naar Enschede is gemaakt van cementloos beton. Hierin wordt onderzocht of cementloos beton goed kan worden gebruikt voor wegen. In dit beton is het cement vervangen door de duurzame stof composiet. Hierdoor komt er bij het maken van het beton minder van de schadelijke stof CO2 vrij.

Oplossing

Cementloos beton werd al gebruikt in fietspaden. Bij de rotonde is het voor het eerst gebruikt in vloeibare vorm en op een ander soort weg. Cementloos beton is minder schadelijk voor het milieu en kan sneller worden aangelegd dan gewoon beton.

De aannemer en de provincie hebben afspraken gemaakt over de verdeling van de extra kosten van cementloos beton. Omdat cementloos beton voor het eerst werd gebruikt, zijn er opstartkosten. Daarom is het in het begin duurder dan gewoon beton. We denken dat dit vooral opstartkosten zijn, en dat cementloos beton in de toekomst niet duurder is dan gewoon beton.