Agro food: eten uit de regio
Voedsel is onze eerste levensbehoefte. En met de keuze voor ons eten hebben we grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en onze voedselproductie. Als overheden in Overijssel willen we hierin onze verantwoordelijkheid nemen en gaan we daarom meer lokaal voedsel in onze catering voeren en/of op andere manieren streekproducten stimuleren.
Met lokaal voedsel stimuleren we de regionale economie; het geld blijft in onze gemeenten en in onze regio. Daarnaast is lokaal voedsel over de hele linie duurzamer, gezonder en zorgt lokaal voedsel ervoor dat de consument weer dichter bij de boer komt te staan en meer inzicht krijgt waar zijn of haar voedsel vandaan komt. De boer houdt daarbij meer geld over om te investeren in een duurzame manieren van landbouw, want een boer in het rood kan niet investeren in het groen.
Eten uit de regio
Wij als Overijsselse overheden gaan daarom een deal ‘Eten uit de regio’ sluiten. Met deze deal spreken wij de ambitie uit om lokaal voedsel te stimuleren en geven wij het goede voorbeeld door via onze eigen catering en via onze eigen inkoop meer lokaal voedsel aan te bieden. Daarmee maken wij het heel concreet. We staan in onze provincie, gemeenten en werkgebied voor grote uitdagingen op het gebied van de landbouw, denk aan stikstof, klimaat en biodiversiteit. Deze uitdagingen kunnen we alleen samen het hoofd bieden en dat laten we op deze manier zien!
Initiatieven per gemeente
De doelstellingen van de gemeente Almelo volgen.
Inventarisatie wordt op dit moment gedaan door de duurzaamheidsafdeling, doelstellingen volgen snel.
Doelstellingen wachten nog op goedkeuring van de wethouder.
- In nieuwe aanbestedingen rondom catering stelt Dinkelland als voorwaarde dat 25% van het aanbod lokaal is.
- De lunches die Dinkelland serveert zijn zoveel als mogelijk lokaal.
- Alle relatiegeschenken vult de gemeente met producten van lokale ondernemers.
- Tijdens evenementen die Dinkelland organiseert maken ze gebruik van zoveel als mogelijk lokale ondernemers.
- Dinkelland stimuleert de campagne “Wees Loyaal, Koop Lokaal”.
- Enschede streeft ernaar om de keten van voedsel – consument in Enschede te verkorten. Dat heeft de gemeente vastgelegd in de visie Landelijk gebied die in 2021 is vastgesteld.
- De gemeente Enschede heeft door het ondertekenen van de intentieverklaring Eten uit de regio aangegeven dat zij ernaar streeft een voorbeeldfunctie te vervullen voor het gebruik van regionaal geproduceerd voedsel.
- De gemeente Enschede streeft ernaar om in de gemeentelijke kantines zoveel mogelijk regionaal geproduceerd voedsel aan te bieden. Daartoe is als eerste stap het verkennen van de mogelijkheden om met een lokale ondernemer diens producten te kunnen aanbieden in de kantine.
- De gemeente Enschede zal verder verkennen of andere organisaties, zoals de UT, bereid zijn om streekproducten aan te bieden in de kantines.
Inventarisatie door gemeente Hardenberg wordt op dit moment gedaan.
- De agrarische sector maakt een lastige tijd door. Gemeente Hellendoorn laat in het Agrarisch Actieplan zien op welke manier zij haar agrariërs ondersteund en faciliteert. Verbinding is hierin het centrale thema. Ook op gebied van korte ketens wil zij haar boeren ondersteunen waar mogelijk. Het Agrofood programma Eten uit de regio sluit hier op aan.
- Door het opnemen van lokaal voedsel in het aanbod van de gemeentelijke kantine en catering, stimuleren we lokale korte ketens en (nieuwe) verdienmodellen binnen de agrarische sector. Bovendien past lokaal geproduceerd voedsel in de duurzame gedachte die gemeente Hellendoorn wil uitstralen.
- Binnen de gemeentelijke organisatie is de ambitie om gezond en duurzaam lokaal voedsel structureel op te nemen in het kantine en catering aanbod goed ontvangen.
- Gemeente Hellendoorn wil lokaal voedsel een structurele plek bieden door deze op te nemen in ons Maatschappelijk Verantwoord Inkoopbeleid (MVI) dat in het eerste kwartaal van 2022 wordt opgesteld. In dit proces zal de ambitie voor lokaal voedsel concreter worden ingevuld.
- Binnen het cateringconcept Lekker lokaal, zorgt de gemeente Hengelo om het aanbod zoveel mogelijk te verzorgen met de producten van lokale ondernemers.
- Het zichtbaar maken en meer uitdragen van alle lokalen en duurzaam ingekochte producten die in het bedrijfsrestaurant van de gemeente worden ingekocht.
- Gemeente Hengelo streeft er naar om bij inzet van onze (meestal) lokale leveranciers te sturen op gebruik van lokaal geproduceerde producten.
- Lokale inkoop van relatiegeschenken en bij voorkeur inkoop van lokale producten.
Inventarisatie wordt op dit moment gedaan door de gemeente Hof van Twente.
17% van het assortiment van de gemeente Kampen komt uit de regio:
- Samen met cateraar lokale en duurzame leveranciers selecteren en het verhogen van duurzaamheid nu 20% naar 30%;
- Vier keer per jaar krijgt een lokale leverancier (een local Hero uit Kampen of uit de regio) het podium van de cateraar in personeelsrestaurant.
- 15% meer nieuwe toeristen als gevolg van FoodLokaal beleid binnen 5 jaar. Groei van het aantal overnachtingen met 10%, 10% groei van de toeristenbelasting.
- De Gemeente Losser sluit zich aan bij de beweging Cittaslow Nederland. Binnen 2 jaar aangesloten.
- Groei van het aantal Food Start-Ups binnen de gemeente Losser. Minimaal 5 Food-Start-Ups in de komende 5 jaar.
- De inwoners van de gemeente Losser consumeren meer lokaal geproduceerd voedsel. 5% van alle voedsel dat in 2030 wordt geconsumeerd is afkomstig uit of geproduceerd in de gemeente Losser.
- Groei van het aantal streekproducten/concept en afkomstig uit de gemeente Losser. Losser wordt binnen 5 jaar de gemeente met de meeste streekproducten in Overijssel.
Samen met Oldenzaal Promotie wordt door de gemeente Oldenzaal gekeken naar mogelijkheden lokale producten verder onder de aandacht te brengen, zowel via de winkelverkoop van Oldenzaal Promotie als ook binnen de horeca in Oldenzaal.
Het restaurant van de gemeente Oldenzaal wordt gerund door de Werkwijzer, een sociale onderneming. Deze Oldenzaalse organisatie werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overeenkomst met de Werkwijzer is gebaseerd op 4 pijlers: lokaal, sociaal, duurzaam en gezond.
Binnen het eigen restaurant van de gemeente Oldenzaal hebben we in beeld gebracht welke producten lokaal en duurzaam volgens de korte keten ingekocht worden. Het blijkt dat een groot aantal producten al op deze wijze wordt ingekocht. Het betreft de inkoop van brood, eieren, aardappelen, uien, vlees, vis, asperges, en yoghurt. Tijd om dit te promoten! Dit gaan we de komende periode zichtbaar maken en uitdragen. De ambitie is om ook zuivel, groente en fruit lokaal en duurzaam in te kopen.
Relatiegeschenken: we willen onze relatiegeschenken verder verduurzamen, dit gaat verder dan alleen food. Voor de relatiegeschenken die collegeleden meenemen naar bv jubilea wordt voortaan gekozen voor een smikkelplank of mandje met lokale/regionale producten van onze partners:
- Landwinkel t Duvelshöfke, zij telen zacht fruit zoals bramen, zwarte bessen en frambozen. Daarnaast verkopen zij streekproducten in hun landwinkel.
- Natuur en milieu educatie centrum de Höfte. Op deze (kinder)boerderij wordt op kleinschalige manier producten geproduceerd onder andere eieren, appels, peren, walnoten en aardappelen.
We streven er voortaan naar om bij inzet externe cateringpartijen te sturen op gebruik van lokaal geproduceerde producten. Voor inkoop van de kerstpakketten wordt daar waar mogelijk gestuurd op lokaal geproduceerde pakketten.
Mogelijkheden worden op dit moment geïnventariseerd, doelstellingen volgen snel.
- Maximaal inzetten op streekproducten bij kerstpakketten;
- Minimaal 50 % van de relatiegeschenken met lokale streekproducten inrichten.
- Gemeente Raalte stelt welkomstpakketten samen voor nieuwe medewerkers waarin zij zoveel mogelijk met lokale/streekproducten werkt.
- Gemeente Raalte wil ‘Eten uit de Regio’ onder de aandacht brengen tijdens events, in magazines, weekblad van Salland en in nieuwsbrieven. (bij tenminste één van de twee ondernemerssessies die de gemeente samen met ondernemers organiseert, in minimaal één artikel in het magazine SOM/ZON/weekblad van Salland, en minimaal 1x per jaar in onze ondernemersnieuwsbrieven richting ondernemers en agrariërs).
- Gemeente Raalte wil het bedrijvenregister Raalte binnen haar gemeente verder promoten zodat nog meer lokale ondernemers zich aansluiten bij dit platform. Daarnaast wil de gemeente het gebruik van het bedrijvenregister bij ambtenaren blijven stimuleren om zodoende nog meer lokale inkoop- en aanbesteding te kunnen bewerkstelligen.
Zijn op dit moment aan het inventariseren en komen op korte termijn met doelstellingen.
- Minimaal 20% van het voedsel in de gemeentelijke organisatie is regionaal geproduceerd of ingekocht. Hiermee wordt bedoeld: lunch/diner in de bedrijfskantine, relatiegeschenken, sinterklaas/kerstgeschenken.
- We gaan dit behalen door eerst kleinere doelen te stellen. Eerst willen we onderzoeken wat al lokaal wordt ingekocht via de leveranciers. Daarna willen we alternatieven zoeken die een zelfde soort of een beter product kunnen leveren, binnen een straal van 50 km. Deze alternatieven willen we daarbij ook goed onder de aandacht brengen bij medewerkers van de gemeente, om meer bewustwording en enthousiasme te creëren voor lokaal voedsel.
- Mogelijke acties die nog kunnen helpen om dit doel te behalen zijn als volgt: regionaal geproduceerde lunch per week/twee weken; broodjes van de bakker, vleeswaren/kaas bij de plaatselijke slager/boer, zuivel van Weerribben zuivel, etc.
- Een streekproduct als relatiegeschenk, denk hierbij aan een droge worst of een stuk kaas uit de regio met een fles wijn uit bijvoorbeeld Marknesse of Havelte.
- In de geschenken zorgen voor minimaal 1 product uit de regio.
- Bewustwording vergroten door leuke, bijzondere of gezonde regioproducten te ‘promoten’ op het intranet van de gemeente.
- In nieuwe aanbestedingen rondom catering stellen wij als voorwaarde dat 25% van het aanbod lokaal is.
- De lunches die wij serveren zijn zoveel als mogelijk lokaal.
- Alle relatiegeschenken vullen we in met producten van lokale ondernemers.
- Tijdens evenementen die wij organiseren maken we gebruik van zoveel als mogelijk lokale ondernemers.
- We stimuleren de campagne “Wees Loyaal, Koop Lokaal”.
Inventarisatie is op dit moment aan de gang, doelstellingen volgen snel.
Wordt geïnventariseerd.
Stand van zaken wordt op dit moment opgemaakt.