Ontwikkeling huidvaccinatienaald gesteund door Europa

Gepubliceerd op 2 juni 2022

Een huidvaccinatienaald voor ouderen waarmee wel 5x meer vaccinaties uit een flesje (Covid-19) vaccin kunnen worden gehaald. De Oost-Nederlandse bedrijven U-Needle, ProfTech en Tempress werken hieraan samen met de Universiteit Twente en het Radboud UMC. Zij ontvangen hiervoor steun vanuit de COVID-herstelgelden (REACT-EU) uit de Europese Unie.

Meer mensen goedkoper vaccineren

U-Needle heeft een micronaald technologie ontwikkeld waarmee eenvoudig en nauwkeurig in de huid (2mm dik) kan worden geïnjecteerd. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft aangetoond dat huidvaccinatie met deze technologie 5x minder vaccin vraagt dan gewone vaccinatie om dezelfde immuniteit te bewerkstelligen. Hoewel COVID-19 inmiddels steeds minder ons leven bepaalt, zullen vaccinaties en boosters, met name bij ouderen, noodzakelijk blijven en nieuwe vaccinatie campagnes noodzakelijk maken. In al deze gevallen kan huidvaccinatie een grote rol spelen om kosten te besparen en vaccinatiecampagnes te versnellen in tijden van vaccin schaarste.

100 miljoen naalden voor een prikkie

Het hoofddoel van het HVANA project is om op basis van de bewezen U-Needle micronaald-technologie de speciale vaccinatienaald met de bijbehorende productie-infrastructuur te ontwikkelen. Dit  voor een productie van minimaal 100 miljoen naalden per jaar in Oost Nederland met een dusdanig lage kostprijs dat nationale inzet in vaccinatie campagnes mogelijk is.

Groen en digitaal herstel

De Europese Unie het EU stelde geld beschikbaar voor het herstel van de economie van de gevolgen van COVID. We streven naar een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie. De nadruk ligt op investeringen in de slimme uitrol van innovatieve technieken en processen op het gebied van digitaliseren en groen en duurzaamheid. Zodat een snelle en succesvolle marktintroductie plaatsvindt. Ook is er geld beschikbaar voor investeringen in onderzoeksfaciliteiten en activiteiten zoals laboratoria en specialistische productieruimtes. Daar kunnen MKB-bedrijven nieuwe ideeën en producten makkelijk testen en doorontwikkelen.