Werkconferentie vluchtelingen Oost Nederland op 11 november 2021

Gepubliceerd op 29 oktober 2021

Donderdag 11 november ben je van harte welkom op de jaarlijkse werkconferentie over vluchtelingen in Oost Nederland. Provincie Overijssel, Provincie Gelderland en VluchtelingenWerk Oost Nederland nodigen je uit voor een dag vol kennisdeling, inspiratie en ontmoetingen.

Programma

10:00 – 10:20  Gezamenlijke start in theaterzaal
10:20 – 11:20  Deelsessies 1
11:30 – 12:30  Lunch met mogelijkheid tot thematische meet & greets
12:30 – 13:25  Deelsessies 2
13:30 – 14:00  Inspirerende afsluiting
Vanaf 14:00 staan een hapje en drankje voor je klaar

Wanneer?

Donderdag 11 november van 10:00 – 14:00 uur.

Waar:

Odeon-theater in Zwolle.

We willen elkaar graag persoonlijk ontmoeten. Als de huidige maatregelen van kracht zijn, zullen we de deelnemers via de CoronaCheck-app vragen om een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs.

Aanmelden

Deelsessies

Financieel ontzorgen met Eurowijzer

Het programma EuroWijzer (ontwikkeld door Nibud en VluchtelingenWerk) is een combinatie van individuele financiële begeleiding en groepstrainingen en is al bij ruim 5000 statushouders ingezet. De methode is ook gebruikt bij meerdere pilots rondom ontzorgen. Hoe werkt die combinatie en hoe versterkt het elkaar? Wat houdt EuroWijzer in en wat zijn de effecten ? Daar hoor je in deze sessie meer over.

Sessieleider:

Cor Broen, Lenie van Goor of Corine van Egten (projectleider/trainers EuroWijzer)

De kracht van sociale netwerken

In de ondersteuning aan vluchtelingen lijkt er weinig aandacht voor de opbouw van sociale vaardigheden en een sociaal netwerk. Terwijl dit een belangrijke factor is voor succesvolle integratie en participatie. In deze workshop ontdek je de kracht van sociale contacten en de wijze waarop we deze kunnen activeren en betrekken in de begeleiding van vluchtelingen.

Sessieleider:

Arnold Messelink van Saeed Academy, dat diverse trainingsprogramma’s biedt om statushouders te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Met beleid van start

Gericht overheidsbeleid is belangrijk voor een succesvolle integratie van statushouders. Hoe zorg je voor goed beleid op het gebied van opvang, inburgering, gezondheid en onderwijs en arbeid van vluchtelingen? Jaco Dagevos en zijn team volgen in een langdurig onderzoek de groep Syriërs die in 2015/2016 naar Nederland kwam. In deze deelsessie gaat hij in op de rol van beleid bij hun integratie. Daarna volgt een gesprek met een panel en de zaal.

Sessieleider:

Prof.dr. Jaco Dagevos, onderzoeker bij SCP en bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een nieuwe inburgeringswet: winst voor jongeren??

In Apeldoorn maken jongeren een relatief groot deel uit van de instroom van statushouders. Dit zijn ofwel AMV’ers, ofwel jongeren die in het kader van nareis naar Apeldoorn zijn gekomen. Vaak met een zeer forse onderwijsachterstand. Brengt de nieuwe wet hen voordeel? Hoe bereidt Apeldoorn zich met de netwerkpartners voor? In deze sessie ga ik op deze vragen in én hoor ik graag jouw ervaringen met jongeren.

Sessieleider:

Lisenka Schmitz, projectleider/programmamanager gemeente Apeldoorn.

20 jaar NT2-taalonderwijs onder de loep, wat hebben we geleerd? De kracht van de P

Op basis van meer dan 100 onderzoeken in de afgelopen 8 jaar wordt duidelijk, dat bij het leren van volwassenen de letter P centraal moet staan. De P van Praktijk & Persoon. Aansluiten bij de praktijksituatie en de deelnemer zelf. Vraag is alleen hoe men dat op een goede wijze kan doen. Naast de onderzoeksresultaten van studies onder meer dan 7000 deelnemers, vormen voorbeelden uit het hele land, maar ook uit Europa een grote inspiratiebron om lespraktijken te optimaliseren. Je krijgt nieuwe inzichten in hoe de letter P toegepast kan worden, zodat deelnemers mooie resultaten kunnen behalen.

Sessieleider:

Prof. dr. Maurice de Greef is als onderzoeker en hoogleraar gespecialiseerd in volwasseneducatie.

Ervaringen traineeship Statushouders van Provincie Gelderland

Onder leiding van gastheer Bahram Sadeghi gaan Lisa Glasbergen,  Marloes Janssen en twee of drie trainees in gesprek met elkaar en met de aanwezigen over hun tweejarig traineeprogramma. Voor iedereen die geïnspireerd wil worden voor het opzetten van een traineeship én voor iedereen die meer wil weten over culturele verschillen op de werkvloer (en hoe je daaraan werkt): een must go.

Sessieleider:

Manager Gelderse Traineeships Lisa Glasbergen, trainer Marloes Janssen en twee of drie trainees, met Bahram Saseghi als gespreksleider