Agro Food

Gepubliceerd op 5 oktober 2022

Contact

Liset Middelkamp

E-mail: L.Middelkamp@overijssel.nl
Telefoon: 06 21 49 03 13

Overijsselse gemeenten aan de slag met streekproducten

Achttien Overijsselse gemeenten gaan aan de slag met lokaal geproduceerd voedsel. In oktober 2021 hebben zij met de provincie Overijssel daarvoor de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ ondertekend. De gemeenten hebben concrete plannen ontwikkeld en elke gemeente heeft een streekproductendeal gesloten. Zo geeft de gemeente Raalte nieuwe werknemers een welkomstpakket met onder andere streekproducten cadeau, gaat Ommen zoveel mogelijk relatiegeschenken met streekproducten vullen en gaan verschillende gemeenten hun kantineaanbod meer lokaal maken.

Agro&Food-sector in Overijssel in cijfers

De Agro&Food-sector is goed voor 15% van het aantal banen in Overijssel (bron BIRO, 2019). Hierbij maken we onderscheid tussen:

  • groot- en detailhandel (9,5%)
  • primaire (agrarische) productie (3,4%)
  • voedingsmiddelenindustrie (1,6%)
  • Overig (0,5%)

Het grootste deel van de bedrijven in de sector is de agrarische (primaire) productie. In Overijssel zijn ruim 6.700 agrarische bedrijven (bron CBS, 2019). De grootste deelsector is graasdieren, waaronder de melkveehouderij met circa 2900 bedrijven. Daarnaast, aflopend op aantallen bedrijven: akkerbouw, hokdieren, samengesteld bedrijf, tuinbouw en blijvende teelt.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief

Velden gemarkeerd met  * zijn verplicht.
Aanmelden voor nieuwsbrief