Asbestdaken: informatie voor dakeigenaren

Gepubliceerd op 30 maart 2021

Heb je een pand gebouwd voor 1994? Dan kan het dak asbest bevatten. Steeds meer eigenaren vervangen hun asbestdak en kiezen voor een gezond, duurzaam en energiebesparend dak. Zo blijft jouw woning, pand of schuur waardevast, verkoopbaar en verzekerbaar bij schade en brand. Die investering is zeker de moeite waard. Ga je verbouwen of verhuizen? Wil je je pand duurzamer en energiezuiniger maken of investeren in de toekomst van jouw bedrijf of erf? Dan is dat het moment om jouw dak aan te pakken. Hoe pak je dit aan en wie kan je daarbij helpen? Zijn er financiële of ruimtelijke regelingen waar je gebruik van kunt maken? En hoe kun je je dak duurzaam en energiezuiniger maken? Wij helpen je op weg.

asbestdak

Waar vind ik een saneerder?

Op de site www.ascert.nl vind je gecertificeerde en professionele asbestsaneerders.

Bij wie kan ik terecht voor informatie?

Wat moet en mag als het gaat om een asbestdak vervangen of saneren? Jouw eerste aanspreekpunt is jouw gemeente. Zij hebben (vaak) informatie over de aanpak, het storten van asbest, opties om dakvervanging mogelijk te maken (regelingen en leningen) en lokale initiatieven.

Asbestdak, wat nu?

Heb je een asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag je je dak zelf vervangen, onder voorwaarden. Op de site van MilieuCentraal vind je hierover allerlei informatie. Ben je een ondernemer of is jouw dak groter dan 35 m2? Dan moet je jouw dak laten saneren of vervangen door een gecertificeerd saneringsbedrijf. Op www.ascert.nl vind je deze professionals.

Wat zijn de kosten?

Onze rekenvoorbeelden geven een beeld van de kosten voor de vervanging van jouw asbestdak. Vraag voor actuele prijzen een offerte op bij professionele saneerders.

Rekenvoorbeelden vervanging asbestdaken (particulieren en bedrijven) (xlsx, 61 kB)

Rekentool (ondernemers) (xlsx, 65 kB)

Asbestdakenkaart

asbestkaart

De asbestdakenkaart laat zien waar in jouw gemeente, buurt of straat asbestdaken te vinden zijn. Zie je informatie die niet correct is, geef dat dan aan via de reageeroptie.

Samen saneren

Samen daken (laten) saneren levert vaak een kostenvoordeel op. Kleine daken zelf saneren wordt met vele handen ook nog eens makkelijker. Wil je als buurt of wijk samen de asbestdaken van jouw schuurtjes vervangen, kijk dan naar onderstaande tips en trucs van een succesvol voorbeeld.

Handleiding en draaiboek collectieve aanpak kleine asbestdaken (pdf, 4,3 MB)

Filmpje: Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen

Stappenplannen vervangen asbestdaken

De onderstaande stappenplannen kun je als dakeigenaar gebruiken om inzicht te krijgen in de handelingen voor het verwijderen en vervangen van asbestdaken.

Stappenplan verwijderen asbest particulieren kleiner dan 35m2 (odt, 20 kB)

Stappenplan verwijderen asbestdaken groter dan 35m2) (odt, 17 kB)

Hoe betaal ik de sanering en het nieuwe dak?

Onderstaande infographics en brochures geven informatie over hoe je de vervanging van jouw dak kunt betalen en zelfs kosten kunt verlagen! Ook regelingen, subsidies en leningen komen aan bod.

Downloads: