Provinciale primeur: Werkschip dat vaart op waterstof

Gepubliceerd op

Provincie Overijssel presenteert op vakbeurs InfraTech 2023 in Rotterdam Ahoy een bijzondere primeur. Als eerste provincie in Nederland brengt Overijssel een schip in de vaart dat wordt aangedreven op waterstof. Op de Provincieboulevard van InfraTech krijgen bezoekers een voorproefje van dit schip aan de hand van een animatiefilm in 3D.

Binnenkort start Overijssel de aanbesteding voor de bouw van dit schip dat vanaf 2024 wordt ingezet voor het onderhoud en de inspectie van de provinciale waterwegen. Het oude werkschip dat vaart op diesel dateert uit 1983 en is aan het einde van zijn levensduur. Een mooi moment om op zoek te gaan naar een innovatief alternatief.

Waarom waterstof?

Een vergelijking met diesel en elektrisch aangedreven schepen van dit type viel al snel in het voordeel uit van waterstof. Zo levert waterstof een relatief hoge actieradius op vergeleken met een elektrische aandrijving. Met waterstof kan het schip twee dagen achter elkaar in de vaart worden gehouden. Bovendien is het accupakket compacter en efficiënt in gebruik. Omdat het schip door beschermde natuurgebieden vaart als de Weerribben is een milieuvriendelijke oplossing een belangrijk pluspunt.

Het ontwerp dat Overijssel voor dit schip heeft laten maken, vormt de blauwdruk voor de nieuwe constructie. Met een lengte van 20 meter en een beweegbare stuurhut die kan worden afgesteld op de hoogte van de bruggen wordt dit vaartuig een belangrijke aanwinst voor het provinciale beheer van de Overijsselse waterwegen.

Dat dit werkschip een interessant voorbeeldproject is, wordt onderstreept door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die aan Overijssel subsidie heeft verstrekt. Daarmee kon Overijssel de financiering sluitend maken en gaat dit bijzondere initiatief binnenkort uit de startblokken.

Bezoek de Provincieboulevard op Infratech 2023!

Van 17 tot en met 20 januari 2023 geven de twaalf Nederlandse provincies een unieke kijk in de keuken op de InfraTech beurs in Rotterdam Ahoy. De Nederlandse provincies behoren tot de grootste infra-opdrachtgevers. Het spreekt daarom voor zich dat zij met een gecombineerde stand op de InfraTech 2023 aanwezig zijn. Dagelijks kunnen bezoekers op de Provincieboulevard terecht voor een ontmoeting met deskundigen, vertegenwoordigers en contactpersonen van de provincies.

Meld je aan voor een bezoek aan de InfraTech Beurs: InfraTech 2023 (visitcloud.com)Verwijst naar een andere website