Mijnbouwlocaties: melding of vragen
Voor wie
Voor iedereen die iets wil weten, vragen of melden over een mijnbouwlocatie in Overijssel. Mijnbouw gaat over alle activiteiten in de diepe ondergrond (dieper dan 500 meter).
Wat
In Overijssel vinden verschillende vormen van mijnbouw plaats, zoals gaswinning, zoutwinning, winning van aardwarmte, maar ook opslag in lege zoutcavernes en lege gasvelden.
Waarvoor
Voor vragen en meldingen over mijnbouwlocaties in Overijssel. Wij zorgen ervoor dat uw vraag op de juiste plaats terecht komt.
Wetten die horen bij mijnbouw
Voor mijnbouwactiviteiten in de diepe ondergrond zijn verschillende vergunningen en toestemmingen op grond van de Mijnbouwwet nodig. In deze wet worden zaken beoordeeld zoals bodemdaling, het risico op bodemtrillingen, de ontmanteling van mijnbouwinstallaties, etc.
Wie doet wat?
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft de vergunningen af en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) controleert.
De provincie, de gemeente en het waterschap hebben een advies rol.
Voor mijnbouwlocaties zijn omgevingsvergunningen nodig. In de Wabo worden de bovengrondse effecten beoordeeld zoals geluid, veiligheid, bodembescherming, emissies naar de lucht, opslag van hulpstoffen en afvalstoffen, etc.
Wie doet wat?
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft de vergunningen af en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) controleert.
De provincie, de gemeente en het waterschap hebben een advies rol.
Deze wet is aan de orde als de bodem van een mijnbouwlocatie verontreinigd is en gesaneerd moet worden. Twee organisaties zijn verantwoordelijk:
- Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Deze moet instemmen met saneringsplannen voor bodemsanering binnen de inrichting. Het gaat om verontreiniging die ontstaan is na 1 januari 1987.
- De provincie. Wij moeten instemmen met saneringsplannen voor bodemsanering buiten de inrichting. En ook binnen de inrichting als het gaat om verontreinigingen voor 1 januari 1987.
Wie doet wat?
In opdracht van de provincie voeren de omgevingsdiensten Twente en IJsselland voor de Wet bodembescherming de taken uit.
Een vergunning of ontheffing Wet natuurbescherming is aan de orde als activiteiten op een mijnbouwlocatie invloed hebben op beschermde natuurgebieden of beschermde soorten.
Wie doet wat?
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft de vergunningen af als het gaat om het opsporen, winnen of opslaan van diepe delfstoffen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) controleert.
De provincie is verantwoordelijk als het gaat om andere activiteiten. Voorbeelden zijn de opslag van stoffen in de ondergrond of werkzaamheden die horen bij bodem- en grondwatersanering.
Contact
Telefoon: 038 499 88 99
E-mail: overijsselloket@overijssel.nl
Contactgegevens
Het Staatstoezicht op de mijnen (SodM)
E-mail: info@sodm.nl
Telefoon: 070 379 84 00
www.sodm.nl
Omgevingsdienst Twente
E-mail: info@odtwente.nl
Telefoon: 0546 749 500
www.odtwente.nl
Omgevingsdienst IJsselland
E-mail: info@odijsselland.nl
Telefoon: 088 525 10 50 (algemeen)
Telefoon: 038 425 24 23 (ongewoon voorval en andere meldingen)
www.odijsselland.nl