Investeringssubsidie warmtenetprojecten
Voor wie
Rechtspersonen. Bijvoorbeeld bedrijven en gemeenten.
Maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen of eenmanszaken zijn geen rechtspersonen en kunnen dus niet aanvragen.
Wat
Subsidie voor investeringen in warmtenetten.
Waarvoor
Voor investeringen voor nieuw te installeren warmte-infrastructuur. Dit is een systeem voor energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling.
De subsidie is een eenmalige financiële bijdrage in het geval van een aantoonbare onrendabele top of een geldlening in het geval van een aantoonbaar financieringstekort.
Voorbeeld van het formulier printen
Als u een overzicht wilt van de vragen die op uw project van toepassing zijn dan voert u de volgende actie uit:
- U opent het formulier.
- U kiest bij 'Inleiding' onderaan de pagina bij de vraag 'Ik log in met' voor de optie 'geen van beide'. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- Bij 'Voorwaarden' (en eventueel 'Voorwaarden -vervolg-') beantwoordt u de vragen zoals die op uw project van toepassing zijn. Daarna drukt u op de knop 'Volgende'.
- U klikt op de knop ‘Afdrukken’. U vindt deze aan de linkerkant van het formulier.
Informatie over de subsidie
- De aanvrager:
- is een rechtspersoon;
- heeft het projectplan door het Energiefonds Overijssel (EFO) laten beoordelen en de uitkomst van deze beoordeling is dat het EFO het project niet (volledig) kan financieren.
- beperkt het bronrisico tot een minimum blijkend uit de omschrijving als bedoeld in artikel 3.18.8 tweede lid sub a;
- beperkt het vollooprisico tot een minimum blijkend uit de omschrijving als bedoeld in artikel 3.18.8 tweede lid sub b. De volloopperiode bestrijkt maximaal vijf jaar exclusief de bouwtijd. Toelichting: de beperking van dit risico vindt plaats door een realistisch aanbod, het opleggen van een aansluitplicht indien mogelijk, het aangaan van overeenkomsten met bijvoorbeeld woningcorporaties en een participatie- en communicatiestrategie;
- draagt minimaal 20% bij aan de kosten die voor subsidie in aanmerking komen met eigen middelen in de vorm van een cashbijdrage. Toelichting: interne uren en subsidies van medeoverheden en Europese instanties kunnen niet als eigen middelen opgevoerd worden.
- De activiteiten:
- hebben betrekking op een warmtenetproject in Overijssel;
- dragen bij aan de doelstelling van het programma Nieuwe Energie Overijssel 2017-2023 of het Klimaatakkoord. Toelichting: wij hebben als doelstelling dat in 2023 20% van de gebruikte energie duurzaam is opgewekt. In het klimaatakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is.
- Het warmtenetproject:
- past binnen het beleid van de gemeente in het geval van aansluiting van woningen op de warmte-infrastructuur. Toelichting: de benodigde instemming van de gemeente kan ook plaatsvinden onder voorbehoud van financiering door de provincie Overijssel en/of Energiefonds Overijssel;
- is het maatschappelijk meest kostenefficiënte alternatief voor aardgas blijkend uit de omschrijving als bedoeld in artikel 3.18.8 tweede lid sub d;
- De aanleg van het energie-efficiënte stadsverwarmings- of stadskoelingssysteem behorende bij het warmtenetproject start binnen een jaar nadat wij de aanvraag hebben ontvangen. En de activiteiten moeten binnen vijf jaar na subsidieverlening afgerond zijn.
- De investering in de productielocatie maakt onderdeel uit van de warmte-infrastructuur.
- Het berekende rendement op eigen vermogen is niet hoger dan het op het moment van aanvraag geldend rendement op eigen vermogen dat de ACM jaarlijks publiceert als redelijk.
- U mag pas starten met de activiteiten als wij uw aanvraag hebben ontvangen. Toelichting: een opdracht mag alleen als daarin duidelijk staat beschreven dat de opdracht afhankelijk is van de aan te vragen subsidie.
- De aanvraag past binnen de regels van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV).
De precieze voorwaarden en een toelichting op de gebruikte begrippen kunt u nalezen in het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017, hoofdstuk 1 en paragraaf 3.18 Investeringssubsidie warmtenetprojecten.
U stuurt de volgende bijlagen mee met uw aanvraag.
- Een projectplan waarin omschreven staat:
- het warmteaanbod: een omschrijving van de warmtebron, hoe de bron in de warmtevraag kan voorzien en de toekomstbestendigheid, bijvoorbeeld contractduur en piek en back-up voorziening;
- de warmtevraag: een beschrijving van de warmtevraag waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen contractueel vastgelegde afname en verwachte afname. Bijvoorbeeld door middel van overeenkomsten, gefundeerd marktonderzoek en/of een concreet bouwplan;
- de benodigde warmte-infrastructuur;
- een onderbouwing waarom het warmtenetproject het maatschappelijk meest kostenefficiënte alternatief voor aardgas is. Bijvoorbeeld door middel van de Startanalyse van het Expertisecentrum Warmte van het Rijk (ECW), een berekening gevalideerd door een model als bijv. CEGOIA en toetsing van deze berekening aan de praktijksituatie;
- een business case met daarin uitgewerkt de financiering en onderbouwing van het financieringstekort en de onrendabele top, inclusief scenario’s;
- de organisatie van de warmteketen;
- een deskundige organisatie, aangetoond door het noemen van minimaal twee referentieprojecten. De aanvrager of een partij waarmee de aanvrager een overeenkomst heeft gesloten heeft minimaal twee referentieprojecten gerealiseerd;
- een participatie- en communicatiestrategie afgestemd met de betrokken gemeente;
- een risicoparagraaf;
- de energie-efficiëntie van de warmte-infrastructuur.
- Een begroting en dekkingsplan waaruit blijkt dat de kosten gefinancierd kunnen worden. Gebruik hiervoor ons Format begroting dat u op deze pagina kunt downloaden.
- Een bewijs van bankrekening als u niet eerder subsidie heeft ontvangen van de provincie of als uw bankrekeningnummer is gewijzigd. Bijvoorbeeld een kopie van een bankafschrift of bij telebankieren een schermprint. Naam en rekeningnummer moeten zichtbaar zijn is. Let op: stuur geen kopie van uw bankpas mee.
- Een ondertekende machtiging als u dit formulier invult als gemachtigde. U kunt hiervoor gebruik maken van ons voorbeeld Machtiging.
In het formulier kunt u maximaal 100 MB aan bijlagen uploaden. Wij raden u aan om de gevraagde bijlagen digitaal beschikbaar te hebben voordat u aan het invullen begint.
U vraagt de subsidie aan met het aanvraagformulier Investeringssubsidie Warmtenetprojecten dat u kunt vinden op deze pagina. In het formulier kunt u ook de gevraagde bijlagen uploaden.
Onze aanvraagformulieren zijn digitaal
U kunt op drie manieren inloggen op onze formulieren:
- Met DigiD.
Te gebruiken door particulieren (uw NAW-gegevens worden voor u ingevuld) of door medewerkers van organisaties die niet beschikken over eHerkenning (er worden geen privégegevens, zoals NAW, gevraagd of opgeslagen). Het formulier kan tussentijds worden opgeslagen. - Met eHerkenning (niveau EH2).
Te gebruiken door medewerkers van organisaties die beschikken over eHerkenning. Het formulier kan tussentijds worden opgeslagen. - Met geen van beide.
Door iedereen te gebruiken. U moet het formulier in één keer invullen en verzenden want u kunt het formulier niet opslaan.
Als u inlogt met DigiD of eHerkenning dan worden uw ingevulde gegevens automatisch opgeslagen nadat u op de knop 'Volgende' heeft gedrukt. Uw opgeslagen formulier kunt u daarna terugvinden in het klantportaal MijnOverijssel. Na ongeveer 8 weken wordt het opgeslagen formulier verwijderd.
Wij handelen de aanvragen af in volgorde van ontvangst van volledige aanvragen. Dit is een aanvraag met alle gevraagde bijlagen. Wij verlenen de subsidies totdat het beschikbare budget bereikt is.
Volledigheidstoets
Wij vragen om een aanvulling als een aanvraag niet volledig is. De aanvraag is volledig op het moment dat wij de gevraagde gegevens ontvangen.
De behandeltermijn van uw aanvraag is maximaal 13 weken.
- De totale subsidie inclusief geldlening op grond van deze regeling bedraagt maximaal 50% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, waarvan de subsidie voor de onrendabele top maximaal 35% bedraagt, met een maximum van € 2,5 miljoen per warmtenetproject.
- De subsidie bedraagt niet meer dan het verschil tussen de in aanmerking komende investeringskosten en de exploitatiewinst van de investering.
Het subsidieplafond voor 2022 is € 3.500.000,-.
U kunt aanvragen tot uiterlijk op 30 november 2022 of totdat het budget bereikt is.
Format begroting
Kunt u de bestanden niet lezen/gebruiken? Het Overijssel Loket helpt u graag verder: 038 499 88 99 (kies 1).
Machtiging
Als u iemand anders vraagt om de subsidie voor u aan te vragen stuur dan een ondertekende machtiging mee. U kunt ons voorbeeld gebruiken.
Steun van de overheid
Deze subsidieregeling moet voldoen aan de regels voor staatssteun en valt daarom onder de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.