Samen Werkt Beter: Natuur, Water en Biodiversiteit

Het landschap van Overijssel is uniek om in te wonen, werken en recreëren. We behouden en versterken een gezonde natuur voor mensen, dieren en planten. Een natuur met veel plant- en diersoorten (biodiversiteit). Een natuur die helpt bij (economische) ontwikkelingen.
De huidige inzet op het gebied van natuur en biodiversiteit is vooral gericht op soort- en gebiedsbescherming. In natuurgebieden brengen we daarmee de achteruitgang van biodiversiteit tot stilstand.
In agrarische gebieden neemt de biodiversiteit (akker- en weidevogels en insecten) nog steeds af. Daarnaast zijn vooral natte natuurterreinen kwetsbaar voor het veranderende klimaat. Opwarming, grotere extremen in neerslag leiden tot meer schade, met name door verdroging. Een aantal soorten zal zich niet kunnen handhaven en nieuwe soorten zullen verschijnen.
Om de ambities in 2050 te bereiken, zorgen we dat de natuur in Overijssel tegen een stootje kan (robuust) en zichzelf kan herstellen (veerkrachtig). In de natuurgebieden zijn goede milieucondities nodig en moeten soorten zich tussen natuurgebieden kunnen bewegen. Zo kunnen we risico's spreiden en zorgen dat planten- en diersoorten zich kunnen herstellen.
Natuur en biodiversiteit is daarom niet beperkt tot enkel de natuurgebieden, maar moeten integraal onderdeel zijn van alle activiteiten in het landelijk gebied. Daarvoor zijn veranderingen in het huidige systeem nodig; niet alleen natuur beschermen, maar ook combineren met andere functies waarbij we de diensten van natuur benutten.
Diverse programma's en ontwikkelingen dragen bij aan de kwaliteit van natuur en water en de biodiversiteit in het bijzonder.
Meer weten?
Samen werkt beter zet zich voor een duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied in Overijssel, in verbinding met het stedelijk gebied. De partners van Samen werkt beter zoeken naar integrale oplossingen en verbinding tussen de grote opgaven die invloed hebben op de balans tussen economie en ecologie. Lees meer over:
Uitgelicht
In april 2019 heeft provincie Overijssel op verzoek van Provinciale Staten (motie Bakker c.s 20.06.2018) de staat van de biodiversiteit in Overijssel in kaart gebracht. Dit rapport is inmiddels aan Provinciale Staten aangeboden. Voor bepaalde soorten zien we herstel, maar voor andere soorten nog niet en is nog altijd sprake van achteruitgang. De terreinbeherende organisaties en LTO Noord willen zich inzetten voor het herstel van de biodiversiteit.
Lees meer over de Staat van biodiversiteit in Overijssel.