Samen Werkt Beter: Klimaat en energie

In Overijssel kiezen we voor een integrale aanpak waarbij het stedelijk en landelijk gebied onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. We moeten onze omgeving aanpassen, de effecten van schadelijke uitstootgassen tegengaan, maatregelen nemen zoals het vasthouden van koolstof in de bodem en inspelen op de effecten van klimaatverandering, zoals extreme hitte en droogte of juist extreem natte perioden.
Het aanpassen aan extreme weersomstandigheden grijpt in op de toekomstige inrichting van het landelijk gebied. Om de beschikbaarheid van water en de waterveiligheid te vergroten, zijn innovatieve oplossingen nodig en kunnen we het landelijk gebied benutten als leverancier van koelte en water voor het stedelijk gebied.
Overijssel in 2050 energieneutraal? Die opgave vraagt om nieuwe landschappen. Concreet is het doel 20% nieuwe energie en 6% energiebesparing in 2023. De duurzame opwekking van energie door zon en wind vragen veel ruimte in Overijssel en moeten we met andere functies combineren.
Diverse programma’s en partners dragen bij aan de beoogde doelen. Samen werkt beter wil deze programma's met elkaar verbinden en dilemma's bespreekbaar maken.
Meer weten?
Samen werkt beter zet zich voor een duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied in Overijssel, in verbinding met het stedelijk gebied. De partners van Samen werkt beter zoeken naar integrale oplossingen en verbinding tussen de grote opgaven die invloed hebben op de balans tussen economie en ecologie. Lees meer over:
Uitgelicht
In 2018 organiseerden de ministeries van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken (EZ) klimaattafels. Aanleiding is het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Inzet is om dit akkoord te vertalen naar concrete doelstellingen en maatregelen in Nederland. Een eerste tussendoel richting Parijs is om de broeikasgasemissies in Nederland met 49% te verminderen in 2030 ten opzichte van 1990. Wat is de stand van zaken en wat betekent de opgave voor Overijssel?
Lees meer ....