Praktijktest met twintig ISA-auto’s in Overijssel

Gepubliceerd op 31 augustus 2022

Vanaf 2024 is ‘intelligente snelheidsassistentie’ (ISA) verplicht voor nieuwe auto’s. Dit systeem helpt autobestuurders comfortabel te rijden zonder zorgen voor onbewuste snelheidsovertredingen.

Testen op lastige stukjes weg

Op een aantal N-wegen in Overijssel en in Enschede en Borne gaat er nu getest worden vanaf september hoe goed de systemen werken. Dit gebeurt bij schoolzones, 30-kilometer wegen en invalswegen. In dezelfde praktijktest rijden er ook ISA-auto’s in Eindhoven, Helmond en Tilburg.

In totaal gaan er in de test twintig auto’s met ISA rijden. Voor een goed werkende ISA moet niet alleen de technologie in de auto werken, ook de snelheidsborden en digitale snelheidskaarten moeten goed op orde zijn. Overijssel is dus benieuwd in hoeverre de provinciewegen al ISA-proof zijn. In het najaar 2022 worden de eerste resultaten verwacht.

Heel veel overheden testen mee

Er zijn veel partijen in verschillende rollen nodig om deze praktijktest uit te voeren. Dit is belangrijk omdat de hele keten op orde moet zijn. De praktijktest wordt in samenwerking gerealiseerd tussen:

Provincie Overijssel, gemeente Eindhoven, gemeente Enschede, gemeente Borne, gemeente Helmond, gemeente Tilburg, Nationaal Dataportaal Wegverkeer/Nationaal Wegenbestand, Brainport Bereikbaar, SmartWayZ.NL, V-tron, HR groep Streetcare en VIA Traffic Solutions Software, Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Arnhem Nijmegen, CROW.

Meer informatie: https://praktijkproefisa.nl