Beleidsinformatiesymposium ‘Feiten, Feiten, Feiten’ staat donderdag 30 juni geheel in het teken van grensoverschrijdend onderzoek

Gepubliceerd op 10 juni 2022

Hét beleidsinformatiesymposium ‘Feiten, Feiten, Feiten’ heeft het programma compleet! Dit evenement voor beleidsmakers, onderzoekers, kaartenmakers en publieke beslissers staat donderdag 30 juni geheel in het teken van grensoverschrijdend onderzoek.

Op het Overijsselse provinciehuis in Zwolle gaan we met Prof. dr. Guszti Eiben en Prof. dr. Jan ten Thije de diepte in, over onderzoek en grenzen. Met een blik op de taalgrens en de grenzen van kunstmatige intelligentie. En dan ook nog eens twaalf te kiezen deelthema's.

Over de grens van onderzoek en beleid

Wanneer:           30 juni 2022, 10:00 -16.00 uur
Waar:                  Provinciehuis Overijssel - Luttenbergstraat 2, Zwolle
 
Het belang van data en onderzoek voor beleid neemt alleen maar toe. Veel beleidsopgaven en politieke thema’s overstijgen administratieve grenzen en inhoudelijke disciplines. Het klimaat, de woningmarkt, het filepropbleem: die houden niet op bij de grens van de provincie – of Nederland. En een thema’s als brede welvaart gaat net zo hard over inkomen als over gezondheid, omgeving en ontplooiing.
 
Terwijl de hoeveelheid data over deze thema's exponentieel groeit, worden datascience technieken steeds geavanceerder. Hoe kunnen we dit bijbenen? De mogelijkheden voor toepassingen lijken onbegrensd, en daarmee nemen zorgen over privacy, zeggenschap en transparantie toe. Welke oplossingen liggen er? Daarin nemen onze sprekers je deze dag mee.

Geef je hier op voor dit prachtige - en gratis - symposium!

Luistertaal: het grensoverschrijdende gebruik van talen

Jan ten Thije is emeritus hoogleraar Interculturele Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Zijn huidig onderzoek richt zich op Meertaligheid in de medezeggenschap.

De grens doorbreken tussen het kunstmatige en het 'echte' leven

Professor Guszti Eiben (VU), die twee jaar geleden wereldberoemd werd als vader van de eerste robotbaby, droomt ervan. "Ik wil Artificial Life uit computersimulaties bevrijden en naar de echte wereld brengen."

Een greep uit de deelsessies en workshops:

Als data het zicht op de toekomst belemmeren: grenzen aan het monitoren van welvaart. ‘Hoe vergroten we de kans op een goed leven?’ Deze sessie gaat in op de grenzen aan het kwantificeren van ‘het goede leven’, met Annemarth Idenburg.

Door wetenschap in te zetten, kan beleid effectiever worden. Maar de echte wereld werkt nu eenmaal anders dan een lab. Waar kan je tegen aan lopen bij zo'n verband? Met Inge Merkelbach & Gertrude Slag.

Prof. Dr. Jantien Stoter is hoogleraar 3D Geo-informatie aan de Technische Universiteit Delft en hoofd van de sectie Urban Data Science. Zij neemt ons deze donderdag mee op een reality check naar de Digital Twin als veelbelovende technologie om omgevings-vraagstukken op te lossen. Zorgt dit alleen voor afzonderlijke oplossingen?

Ine de Visser is werkzaam bij Geonovum als projectleider Europese data strategie en INSPIRE. Zij gaat in op de grote milieuvraagstukken van deze tijd. Die hebben grensoverschrijdende oorzaken en gevolgen. Dan is het noodzakelijk dat ook de data die nodig is om de beleidsopgaven en vraagstukken te toetsen en op te lossen ook over die grenzen heen, beschikbaar is. Wat doet de EU om dat voor elkaar te krijgen?

Verantwoorde inzet van technologie: algoritmes bieden veel kansen voor bedrijven en overheden om hun zaken efficiënter en effectiever in te richten. Er zijn echter ook valkuilen aan verbonden. Iris Muis loodst u er langs vandaag.

Asociale Algoritmes: die worden steeds vaker ingezet om de grote hoeveelheden beschikbare data te kunnen verwerken. Burgers moeten inzicht kunnen hebben in het algoritme en moeten weten waar zij terecht kunnen met vragen. Drs. Mirjam Smulders legt de route uit.

Bekijk het complete overzicht van onze deelsessies op www.overijssel.nl/feiten 
 
Een verdere greep uit ons programma:

  • Lara Wöhler & Caroline van Bers: Crossborder collaboration water quality
  • Julia Diehle: over de grenzen van wetenschappelijke integriteit.
  • Denys Sukmanovskyi: deze 17-jarige Oekraiënse pianist zal het werk van Myroslav Skoryk (1938-2020) ten gehore brengen.
  • Joris Berkhout - Quintel: Energiesysteemstudie Overijssel