Vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Gepubliceerd op 11 november 2021

In deze tijd van het jaar gaan vaak de open haarden en houtkachels weer aan. Lekker knus, maar helaas bestaat er geen schone rook. Rook kan voor (geur)overlast voor jezelf en anderen in je omgeving zorgen. En in rook zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Denk aan tranende ogen, hoesten en benauwdheid.

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen en (geur)overlast er is, hangt af van het soort kachel, het hout dat je gebruikt en de manier waarop je stookt. Bij windstil of mistig weer kan je het vuur beter uitlaten, omdat plaatselijk de luchtvervuiling dan hoog oploopt.

Wil je weten hoe je het beste kan stoken en wanneer je jouw open haard, houtkachel of terraskachel en vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Daarnaast houdt het RIVM de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit voor heel Nederland in de gaten. Zij geven via rivm.nl/stookalert en de stookwijzer een stookalert af op het moment dat het niet verstandig is om hout te stoken.

Ervaar je rook- en geuroverlast van open haarden en/of houtkachels? Neem dan contact op met de gemeente.