En de winnaar van de Left Over Receptenchallenge is....Sanne ter Horst!

Gepubliceerd op 8 oktober 2021

Pickels van watermeloenschillen en vegan bananenbrood: met haar inzending is Sanne ter Horst de winnaar van de Left Over Receptenchallenge, die werd gehouden tijdens de Verspillingsvrije week in september. Leerlingen van het VMBO en MBO werden door Provincie Overijssel en stichting Jong Leren Eten uitgedaagd een recept te bedenken met restjes. De vakjury koos unaniem voor de inzending van Sanne.

Afval? Eten!

Haar recept met watermeloenschillen sprong eruit. Sanne: “Ik vind het leuk als mensen kennismaken met voedsel wat ze niet zo snel zouden eten. Ik houd van bakken en koken en ben altijd bewust met het milieu bezig. Zo probeer ik bijvoorbeeld zo min mogelijk voedsel te verspillen.” En zo veranderen meloenschillen onder Sanne’s handen van afval in zoetzure pickels. “Nieuwe recepten uitproberen vind ik erg leuk. Toen ik de challenge zag dacht ik dus meteen: hier ga ik mee aan de slag. Met de challenge kan je helemaal je eigen gang gaan, en je helpt het milieu er ook mee. Ik vind het goed dat er aandacht wordt besteed aan  voedselverspilling, want er zijn veel manieren hoe je dit kan voorkomen.”

Bruine bananen en watermeloenschillen

De 18-jarige leerling van het Deltion College in Zwolle deelde niet alleen twee geweldig recepten, maar voegde ook een persoonlijke noot toe. Voor haar eigen vegan bananenbrood zet ze soms zelfs haar opa en oma aan het werk. “Thuis blijven er vaak bananen over die al bijna beschimmeld zijn, de meeste mensen gooien dit weg maar ik wil juist de meest bruine bananen die er zijn. Mijn opa en oma bewaren de bananen zelfs voor mij. Jaarlijks worden er wel 75 miljard bananen weggegooid! Dat is bijna 50% van de bananenteelt. Erg zonde en het heeft ook nog veel impact op het klimaat.” En daar heeft Sanne helemaal gelijk in.

Recept Vegan bananenbrood

  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram speltmeel
  • Eetlepel bakpoeder
  • Theelepel bakingsoda
  • Theelepel appelcider azijn
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • Eetlepel kaneel
  • Theelepel kardemom, kruidnagel en gember
  • Eetlepel ahornsiroop
  • 5 dadels
  • 130 ml amandelmelk
  • 2 overrijpe bananen
  • Hand rozijnen
  • Optioneel: muesli op de bovenkant

Verwarm de oven voor op 185 graden. Mix het zelfrijzend bakmeel, speltmeel en de kokosbloesemsuiker in een kom voeg daarna het bakpoeder, de baking soda en de theelepel appelcider erbij. Het gaat bruisen maar dat is juist de bedoeling. Mix in een andere kom de bananen met de dadels, dit is het handigst met een staafmixer. Voeg daarna de melk en de ahornsiroop erbij. Voeg het meel met het natte mengsel bij elkaar in en mix het goed. Voeg daarna de kruiden erbij en het handje rozijnen. Mix alles goed. Doe het beslag in een bakvorm (strooi er eventueel wat muesli over) en zet het in de oven voor ongeveer 35-30 minuten. Laat het bananenbrood goed afkoelen. Het is heerlijk als tussendoortje. Met jam en wat vers fruit erop maak je het helemaal af!

Recept voor Pickels van watermeloenschillen

Ingrediënten:

  • Schil van watermeloen
  • Eetlepel soja saus
  • Eetlepel rijst azijn
  • Eetlepel witte wijn azijn
  • Eetlepel ahorn siroop

Snij de schil in dunne reepjes, doe deze vervolgens in een pan met water en laat dit 5 minuten koken. Daarna voeg je alle ingrediënten in een kom met de watermeloenschillen en laat je dit minstens een uur intrekken. Daarna is de schil klaar om te eten. Het is erg lekker door een frisse salade!

#MijnBesteBordje

De Left Over Receptenchallenge is onderdeel van de actie voor duurzaam voedsel #MijnBesteBordje. Op 12 oktober 2021 wordt het stokje overgedragen voor de volgende challenge: de Eten uit de streek Challenge. Hierbij worden studenten van het hoger onderwijs in Overijssel uitgedaagd met hun ‘eetgroepje’ een maaltijd te maken met regionale producten (producten uit de korte keten). De laatste challenge van #MijnBesteBordje richt zich op gezinnen met jonge kinderen. Meer info hierover volgt.