FBK Games eerste topevenement in Overijssel dat fysiek plaatsvindt

Gepubliceerd op 2 juni 2021

Dit jaar bestaat het internationale atletiekevenement FBK Games veertig jaar. Dit  beeldbepalende evenement voor Overijssel wordt gehouden op zondag 6 juni in Hengelo. Het is het eerste evenement dat na de versoepeling van de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaatsvindt. Vanwege de coronamaatregelen is beperkt publiek aanwezig.

De FBK Games is voor Nederlandse topatleten een belangrijk kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen dit jaar in Tokyo. Om dit evenement door te kunnen laten gaan waren extra gelden nodig. Er zijn geen inkomsten uit de kaartverkoop voor publiek en voor de atleten waren speciale coronamaatregelen nodig.
Het bestuur van de FBK Games bezuinigde en sprak haar eigen reserves aan. Dat woog bij lange na niet op tegen de hoge kosten. Bij zeer hoge uitzondering ontvingen zij € 100.000,- van het NOC*NSF. Daarnaast sprong ook de gemeente Hengelo bij met € 35.000,-. Om de begroting sluitend te maken heeft de provincie eveneens een extra eenmalig sponsorbedrag van € 35.000,- beschikbaar gesteld.

Internationale status

Het doorgaan van de FBK Games 2021 is belangrijk voor het voortbestaan van de FBK Games. De internationale status (= World Athletics Continental Tour Gold) levert namelijk internationale tv-rechten op en biedt World Ranking Points voor deelnemende atleten. Nu de FBK Games dit jaar wel doorgaat, behouden zij deze internationale status.

Tijdens het atletiekevenement zijn vanwege de beperkende coronamaatregelen jonge atleten uitgenodigd om de wedstrijden bij te wonen.

Vanwege het veertig jarig jubileum is er op 4 juni een speciale live-uitzending over FBK, die online te volgen is via fbkgames.nl. Tijdens deze uitzending komen Sifan Hassan, Haile Gebrselassie, Ellen van Langen en Jos Hermens aan het woord. Zij blikken terug én vooruit. Dit online event is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.

Investeren in kernsporten

Voor de provincie Overijssel is de FBK Games een beeldbepalend evenement. Provinciale Staten heeft ervoor gekozen te investeren in sportevenementen die draaien om de Overijsselse kernsporten. Dat zijn hardlopen, fietsen, triathlon, schaatsen, skeeleren en hippische sport. “De FBK Games straalt met name op het onderdeel hardlopen internationale allure uit,” zegt Eddy van Hijum van Economie waar ook evenementen onder valt. “In veertig jaar is de FBK Games uitgegroeid tot een uniek internationaal evenement waar we trots op zijn. Juist in dit Olympische jaar is het voor atleten extra belangrijk dat dit topevenement doorgaat. Voor het publiek worden de wedstrijden live uitgezonden.”