Start zwemseizoen: waar kun je veilig zwemmen?

Gepubliceerd op 30 april 2021

Op zaterdag 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. In Nederland zijn er meer dan 700 plekken waar je veilig kunt zwemmen. Hier worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Deze plekken zijn te vinden op www.zwemwater.nl

Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Hou er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat je hierdoor verkrampt kan raken. Er zijn ook andere risico's. Zo kan zwemmen in oppervlaktewater maag- en darmklachten veroorzaken, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil.

Veilig zwemmen

Zwem daarom uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties controleert de overheid de waterkwaliteit en de veiligheid. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl. Je kunt ook gebruik maken van de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store). Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen.

Informatieborden

Officiële zwemwaterlocaties zijn ook te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Eigen risico

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.